IRAN I KUBA NA KONVENCIJI U ŽENEVI: SAD nelegalnim sankcijama onemogućavaju korišćenje bioloških tehnologija drugim državama

Jovana Švedić

20. 08. 2024. u 18:56

ZVANIČNICI Irana i Kube izložili su efekte sankcija i nezakonitih – jednostranih restriktivnih mera Sjedinjenih Država na korišćenje bioloških nauka i tehnologija od strane drugih zemalja.

ИРАН И КУБА НА КОНВЕНЦИЈИ У ЖЕНЕВИ: САД нелегалним санкцијама онемогућавају коришћење биолошких технологија другим државама

Foto: Unsplash

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova, Institut Pastera Irana i Institut za istraživanje vakcina i seruma Razi, u saradnji sa kubanskim partnerima, na četvrtom sastanku Radne grupe za jačanje Konvencije o biološkom oružju (BTWC) koji se održava u Ženevi, Švajcarskoj, izneli su uticaje i prepreke koje su prouzrokovane sankcijama SAD na korišćenje bioloških nauka i tehnologija u pojedinim zemljama, prenosi MEHR.

Predstavnici Instituta za istraživanje vakcina i seruma Razi i Instituta Pastera Irana su govorili o postignućima zemlje u oblasti bioloških i biomedicinskih nauka, kao i o primerima međunarodne saradnje sa zemljama kao što su Senegal, Mauritanija, Mali, Uzbekistan i Kuba u oblasti proizvodnje vakcina i seruma, kao i organizovanja različitih obuka u oblasti bioloških nauka.

Takođe su izneli izazove sa kojima se Iran suočava u ostvarivanju svojih međunarodnih prava zbog sankcija SAD.

Kao međunarodni ugovor o zabrani oružja za masovno uništenje, Konvencija o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja biološkog oružja stupila je na snagu u martu 1975. godine, a do sada je 187 zemalja postalo članicama Konvencije.

Namećući sankcije i prepreke, i kršeći svoje međunarodne pravne obaveze, Sjedinjene Države krše pravo zemalja na međunarodnu saradnju i korišćenje kapaciteta bioloških nauka.

BONUS VIDEO:

SVETSKO PRVENSTVO U SURFOVANjU: Pogledajte kako psi i njihovi vlasnici surfuju na takmičenju


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUDI, DONELI SMO LIGU ŠAMPIONA SRBIJI! Vladan Milojević: Mnogo toga možemo da naučimo od Bodea, ali mi idemo dalje!