KONGO EPICENTAR ŠIRENJA MAJMUNSKIH BOGINJA: Sledeće nedelje stižu prve vakcine

Jovana Švedić

20. 08. 2024. u 19:46

DEMOKRATSKA Republika Kongo je epicentar izbijanja epidemije majmunskih boginja, koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prošle nedelje proglasila globalnom zdravstvenom krizom, saopšteno je danas iz SZO.

КОНГО ЕПИЦЕНТАР ШИРЕЊА МАЈМУНСКИХ БОГИЊА: Следеће недеље стижу прве вакцине

Foto: Shutterstock

Upozorava se da su brojne siromašne zajednice i izbeglice u kampovima među najviše izloženim i u najvećoj potrebi za podrškom, prenosi Rojters.

Mnoge majke u izbegličkim kampovima su odlučile da leče svoju decu na tradicionalan način: pranjem u ključaloj slanoj vodi i trljanjem kože mekim listovima biljke Kitamatama.

- Ova bolest se manifestuje izraslinama na koži, ali ne znam kako se prenosi. Rekli su nam da čovek oboli ako jede meso divljači, ali ni ja ni moje dete nismo jeli divljač - rekla je 24-godišnja žena, nakon što je pokušala da umiri svoju uplakanu bebu koja po telu ima vidljive znake ove bolesti.

Prema rečima Ebere Okereke, saradnice u globalnom zdravstvenom programu Čatham Haus, komunikacija sa ljudima o tome šta bi trebalo da rade je od kritičnog značaja.

- Moramo da pružimo prave informacije ljudima koji su u neposrednoj opasnosti - izjavila je Okereke.

Ona je potvrdila da je od januara 2023. godine u Kongu evidentirano oko 27.000 zaraženih i više od 1.100 smrtnih slučajeva, uglavnom među decom, ali u međuvremenu virus se proširio i na okolne zemlje.

Ministar zdravnja Demokratske Republike Kongo izjavio je da će sledeće nedelje primiti prve doze vakcine za suzbijanje epidemije mpoksa, koje stižu iz Sjedinjenih Američkih Država.

Malo je doza vakcina dostupno na kontinentu, a s obzirom na trenutnu situaciju u Kongu biće im potrebno najmanje tri miliona doza.  

Svetska zdravstvena organizacija je ove godine prijavila preko 17.000 slučajeva mpoksa i više od 500 smrtnih slučajeva širom sveta.

Više od 96 odsto svih slučajeva i smrtnih slučajeva zabeleženo je u DR Kongu, velikoj zemlji sa lošom infrastrukturom čiji zdravstveni sistem već dugo vremena ima problema sa suzbijanjem epidemija.

Deca mlađa od 15 godina čine više od 70 odsto slučajeva i 85 odsto smrtnih slučajeva u DR Kongu.

Prošle nedelje, Švedska je prijavila prvi slučaj novog oblika virusa.

Međutim, zvaničnici su naveli da se rizik za široku javnost smatra „vrlo niskim“.

Mpoks je nedavno prvi put identifikovan u Burundiju, Keniji, Ruandi i Ugandi, saopštila je SZO.

(Morning Star/Tanjug)

BONUS VIDEO:

SVETSKO PRVENSTVO U SURFOVANjU: Pogledajte kako psi i njihovi vlasnici surfuju na takmičenju


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan