NAJVIŠE STRADA OD OPIJATA: U Škotskoj raste broj smrtnih slučajeva povezanih sa drogom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 08. 2024. u 20:00

U ŠKOTSKOJ raste broj smrtnih slučajeva povezanih sa narkoticima, a prema podacima Nacionalne evidencije Škotske (NRS) u 2023. zabeležena su ukupno 1.172 smrtna slučaja zbog zloupotrebe droga - što je porast od 121 (12 odsto) u odnosu na prethodnu godinu.

НАЈВИШЕ СТРАДА ОД ОПИЈАТА: У Шкотској расте број смртних случајева повезаних са дрогом

Foto: UC i MUP

Rekordan je bio 2020. godine, kada je umrlo 1.339 ljudi, prenosi Skaj njuz.

Podaci NRS pokazuju da su smrtni slučajevi usled zloupotrebe droga i dalje mnogo češći nego 2000. godine, a stopa smrtnosti je 4,2 puta veća u 2023. nego 2000. godine.

Od 2000. godine prosečna starost umrlih od zloupotrebe droga porasla je sa 32 na 45 godina, a gradovi Glazgov Siti i Dandi Siti su imali najveću stopu smrti.

Opijati/opioidi su najčešći tip droga koje su uzrok smrti u 80 odsto slučajeva, navodi se u izveštaju.

Većina (88 odsto) smrtnih slučajeva je klasifikovana kao slučajna trovanja, a samo 7 odsto se vodi kao namerna samotrovanja.

Stopa smrtnih slučajeva od trovanja drogom u Škotskoj bila je više nego dvostruko veća od stope u drugim zemljama Velike Britanije 2022. godine, odnosno bila je 2,7 puta veća od stope u Engleskoj i Severnoj Irskoj, i 2,1 puta veća od stope u Velsu.

Škotska i dalje ima veći broj smrtnih slučajeva od droge od bilo koje zemlje u Evropi, sa 277 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, što je skoro tri puta više od Irske, koja je imala stopu smrtnosti od droge od 97 na milion prema podacima za 2020.

Prošle godine su odobreni planovi za prvi objekat u Velikoj Britaniji za sigurniju potrošnju ilegalnih droga kako bi se pomoglo u suočavanju sa krizom.

Predložena pilot šema biće bazirana u centru zdravlja Hanter strit u Glazgovu i omogućiće korisnicima da uzimaju drogu koju nabave na drugom mestu pod nadzorom obučenih zdravstvenih radnika u higijenskim uslovima.

Ustanovu za bezbedniju potrošnju droga (SDCF) podržava škotska vlada kao način da se smanji šteta povezana sa upotrebom droga na javnim mestima.

Očekuje se da će SDCF biti otvoren 21. oktobra.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan