MINISTRI JAPANA I INDIJE NA TREĆEM SASTANKU: Složili se da prodube saradnju u oblasti svemira i sajber bezbednosti

Novosti online

20. 08. 2024. u 20:08

JAPAN i Indija složili su se danas da prodube saradnju u oblasti svemira i sajber bezbednosti, istovremeno nagovestivši nameru da ubrzaju razgovore o realizaciji plana japanskog izvoza pomorskih komunikacijskih antena za indijske ratne brodove.

МИНИСТРИ ЈАПАНА И ИНДИЈЕ НА ТРЕЋЕМ САСТАНКУ: Сложили се да продубе сарадњу у области свемира и сајбер безбедности

Tanjug

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon razgovora "dva plus dva" ​​u kojima su učestvovali ministri spoljnih poslova i odbrane dve zemlje u Nju Delhiju, takođe, je odlučeno da će deklaracija o bezbednosnoj saradnji iz 2008. godine biti ažurirana, a njeno potpisivanje se očekuje kada indijski premijer Narendra Modi poseti Japan, verovatno do kraja godine, preneo je Kjodo.

Japanski ministar spoljnih poslova Joko Kamikava i ministar odbrane Minoru Kihara sastali su se sa svojim indijskim kolegama Subrahmanjamom Džaišankarom i Rajnatom Singom po treći put ​​od pokretanja razgovora u novembru 2019. godine.

Skup je održan u trenutku kada dve zemlje pojačavaju bezbednosnu saradnju usled jačanja uticaja Kine u indo-pacifičkom regionu, navela je agencija.

Japan, takođe, nastoji da ojača odbrambene kapacitete u takozvanim novim domenima kao što su svemir i sajber bezbednost i radi zajedno sa zemljama istomišljenicima u tim oblastima.

Dve zemlje su u zajedničkom saopštenju pozvale na "mirno rešavanje sporova bez pribegavanja pretnji ili upotrebi sile" i "naglasile potrebu da se sve zemlje uzdrže od bilo kakvog pokušaja da se jednostrano promeni status kvo".

Ministri su se, takođe, složili da pojačaju svoju posvećenost Kvadu, grupi od četiri glavne indo-pacifičke demokratije, koja takođe, uključuje SAD i Australiju i koja se smatra protivtežom rastućem uticaju Kine u regionu.

Dogovorili su se i da nastave da održavaju vežbe među odbrambenim snagama dve zemlje, kao i sa ostalim članovima Kvada.

BONUS VIDEO:

ODRŽAVANjE ŽELEZNICE U JAPANU: Humanoidni robot za održavanje linija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!