TAJNE ŠIFRE PROVALNIKA - UČESTALA OBIJANJA STANOVA: Letnji odmori pravi raj za lopove u Italiji koji ciljaju i detaljno planiraju upade

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

20. 08. 2024. u 21:03

LETO je, godišnji odmori - pravi raj za lopove i upadanje u stanove i kuće, posebno u velikim gradovima Italije. A pre nego što krenu u akciju posete ciljane kuće koristeći „abecedu“ za označavanje na interfonima, poštanskim sandučićima i kapijama, kojima se identifikuje cilj i planira krađa.

ТАЈНЕ ШИФРЕ ПРОВАЛНИКА - УЧЕСТАЛА ОБИЈАЊА СТАНОВА: Летњи одмори прави рај за лопове у Италији који циљају и детаљно планирају упаде

Foto Mup

Građani se pozivaju da nauče i prepoznaju njhove simbole pažljivo gledajući u blizini svojih imena na interfonu, na glavnom ulazu u zgradu ili na ulaznim kapijama jer tako mogu da prepoznaju da li su označeni kao željena meta.

Reč je o čitavom a ne mnogo uočljivom ispisanom rečniku; mesto bez rizika, potencijalna zgrada, izvodljivost posla, doba dana ili noći koji se smatraju najpogodnijim za provalu, sve kao odlična orijentacija da reaguju sa što manje grešaka.

Tako interfon predstavlja sredstvo kako za komunikaciju lopova tako i za naš rečnik iščitavanja, na prvom mestu stoji oznaka za pravo vreme za ulazak u stan, koriste se velika slova abecede „M“ koje označava jutro, „AM“ popodne, „N“ noću, „D“ nedelja.

Lopovi se dobro informišu pa označe često i na samim vratima stana: „K“ sa dodatnom crticom preko slova što označava opasnost ili stalno prisustvo u kući. Rizici od susreta sa psom nacrtaju simbol merdevina u horizontalnom položaju ili obrnuti trougao bez osnove. Na ulaznim vratima se ostavljaju signali o prisustvu metalnih uređaja na vratima ili alarmnih povezanih sa operativnim centrima policije, to su stilizovni dizajni koji podsećaju na antene ili krstove sa tačkom pored crteža.

Vile i vikendice veoma su interesantan potencijal za krađu, najrasprotranjenija je simbolika slova „C“ koje označava bogatu kuću, sa dodatnim „iks“ što ukazuje na optimalno odličan cilj. Kada je meta veoma interesentna moguće je na kapiji pored brave uočiti 4 tačke raspoređene u uglovima kvadrata koje označavaju da može biti veoma isplativa.

Jednostavan trougao sugeriše da u kući živi sama žena, mali crtež stilizovane kuće na vrhu krova predstavlja znatnu raspoloživost novca. Stilizovane geometrijske slike romba povezuju se sa brojnim stanovima u zgradi bez stanara, dok gravura koja predstavlja krug upozorava lopove da odsutanu od pokušaja da se prodre unutra.

Krug oko slova „iks“ savetuje protiv bilo kakve intervencije, ako su dve vertukalne crte sa oštrim uglom u centru taj signal znači „okruženje je već napadnuto i stoga više nije interesantno“. Gravura ribe otkriva prisustvo javnog funkcuonera i stoga savetuje da se ne ulazi u kuću.

Iznenađenja lopovima stignu kada vlasnik stana ima daljinsku detekciju sa kamerom ispred vrata i na telefonu aplikaciju koja ga obaveštava o prisustvu nepoznate osobe koja se muva pred vratima i  daje momentalni signal policiji. Tako je uhapšen usred noći Gruzin koji se promuvao dva puta posle ponoći pred vratima vlasnika stana postavljajući malu providnu plastičnu trakicu koja povezuje ragastov sa vratima, sa namerom da dan ili dva posle proveri ako ona stoji vrata nisu otvarana što znači stan da je stan prazan.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan