PENTAGON SAOPŠTIO: Ukrajinski piloti obučavaju se u Arizoni i Danskoj

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 08. 2024. u 22:11

ZAPAD nastavlja da obučava ukrajinske vojne pilote da upravljaju lovcima F-16 u američkoj državi Arizona i u Danskoj, izjavio je na redovnoj konferenciji za novinare portparol američkog Ministarstva odbrane Patrik Rajder.

ПЕНТАГОН САОПШТИО: Украјински пилоти обучавају се у Аризони и Данској

Foto Tanjug/AP

Istovremeno je naglasio da „nema šta da kaže“ u vezi sa mogućnošću obučavanja ukrajinskih pilota na teritoriji Ukrajine i napomenuo da „ne zna“ da li američki instruktoriučestvuju u tome.

On je dodao i da Vašington i Kijev razmatraju dugoročne ciljeve napada ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast.

-Međutim, kada se radi o njihovim dugoročnim ciljevima ovde, još uvek razgovaramo o tome sa njima, rekao je zvaničnik Pentagona, misleći na kontakte američkih vlasti i Kijeva u vezi sa prodorom ukrajinskih oružanih snaga u Kursku oblast.

Holandija i Danska prve su pristale da Ukrajini isporuče lovce F-16. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti ove borbene avione iz trećih zemalja kada njeni piloti završe obuku. Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je da Hag očekuje da će prvi lovci F-16 biti poslati Kijevu ove godine, kao i da Holandija namerava da pošalje 12-18 takvih lovaca u centar za obuku ukrajinskih pilota u Rumuniji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je naveo da SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizik od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što može dovesti do katastrofalnih posledica. Rusija će činjenicu da Kijev poseduje lovce F-16 sposobne da nose nuklearno oružje posmatrati kao pretnju od strane Zapada u nuklearnoj oblasti.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan