TRAMP POSETIO GRAD U MIČIGENU: Beli suprematisti su tamo prošlog meseca održali miting

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 08. 2024. u 23:33

BIVŠI predsednik Donald Tramp posetio je danas grad Houvel u državi Mičigen, mesec dana nakon što su beli suprematisti u istom gradu održali miting.

ТРАМП ПОСЕТИО ГРАД У МИЧИГЕНУ: Бели супрематисти су тамо прошлог месеца одржали митинг

Foto: AP Photo/Rick Bowmer

Ova Trampova poseta je izazvala novi talas kritika Demokratske stranke koja je optužila Trampovu kampanju za podsticanje rasnih tenzija zarad političke koristi, prenosi Rojters.

Kampanja Trampa je objavila pripremljene izjave u kojima se nagoveštava da će Tramp obelodaniti krivični dosije svoje demokratske rivalke Kamale Haris u kancelariji šerifa okruga Livingston u Houvelu, gradu sa oko 10.000 stanovnika severozapadno od Detroita.

Portparol Trampove kampanje je odbacio kritike zbog lokacije na kojoj će se održati ovaj događaj i poručio da će Tramp govoriti "protiv mržnje bilo koje vrste".

Ova poseta Houvelu je jedna od nekoliko koje Tramp planira ove nedelje dok se Demokrate okupljaju u Čikagu da na stranačkoj konvenciji formalno izaberu potpredsednicu SAD Kamalu Haris za demokratsku kandidatkinju na predsedničkim izborima 5. novembra.

Međutim, događaj u Houvelu je privukao posebnu pažnju zbog istorijske povezanosti tog grada sa rasističkom organizacijom Ku Klux Klan (KKK).

Tokom 1970-ih, Robert Majls, "Veliki zmaj KKK", lider te organizacije belih suprematista, imao je prijavu boravka u Houvelu gde je i održavao sastanke na obližnjem imanju.

Prošlog meseca, tokom marša kroz centar Houvela, oko desetak belih suprematista je uzvikivalo Hajl Hitler i nosilo natpise Beli životi su važni.

Prema pisanju lokalnih medija, druga grupa demonstranata je sa nadvožnjaka na autoputu kod Houvela uzvikivala Volimo Hitlera, volimo Trampa.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!