MSP RUSIJE: Uskoro ODKB vežbe, sa partnerima delimo iskustvo stečeno tokom SVO

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 08. 2024. u 23:45

ODKB je efikasna struktura za održavanje stabilnosti ne samo na teritoriji država članica, već i na čitavom evroazijskom prostoru i Rusija sa svojim partnerima deli iskustva stečena tokom SVO, rekao je za RIA Novosti direktor Prvog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije za zemlje Zajednice nezavisnih država Mikail Agasandjan.

МСП РУСИЈЕ: Ускоро ОДКБ вежбе, са партнерима делимо искуство стечено током СВО

Foto: Printscreen

On je najavio da Rusija sa saveznicima iz ODKB-a u narednim nedeljama planira da organizuje niz vežbi kolektivnih snaga na teritoriji Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana u cilju uvežbavanja zajedničkih akcija zaštite stabilnosti u Centralnoj Aziji, posebno uzimajući u obzir situaciju u Avganistanu.

Kako najavljuju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, u planu je i sprovođenje projekta jačanja tadžikistansko-avganistanske granice, što bi, takođe, trebalo da ojača južne granice saveza.

Agasandjan je istakao i da ODKB organizuje redovne sastanke na nivou bezbednosnih organa i obaveštajnih službi članica u cilju borbe protiv terorizma, ekstremizma, nezakonite migracije i trgovine narkoticima.

-Organizacija je živ i fleksibilan mehanizam koji se prilagođava savremenim problemima, o čemu svedoči stalno širenje spektra oblasti zajedničkog rada. Danas je posebna pažnja usmerena na oblasti kao što su biološka i informaciona bezbednost, rekao je on.

-Mi i naši saveznici imamo za cilj da proširimo partnerstva asocijacije, pre svega sa prijateljskim regionalnim strukturama – ZND (Zajednica nezavisnih država) i ŠOS. Interesovanje za rad ODKB vidimo i kod niza evroazijskih država koje dele mišljenje o važnosti stvaranja jedinstvenog, nedeljivog i pouzdanog bezbednosnog prostora na kontinentu, rekao je Agasandjan.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan