uživoRAT U UKRAJINI: Najveći pokušaj napada dronovima na Moskvu (FOTO/VIDEO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 08. 2024. u 07:00 >> 09:00

RAT u Ukrajini ušao je u 910. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Највећи покушај напада дроновима на Москву (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter/@Gerashchenko_en/Profimedia/Ilustracija

Medvedev: Posle napada na Kursku oblast nema pregovora sa Ukrajinom


Posle napada Kijeva na Kursku oblast, Rusija neće voditi nikakve pregovore sa Ukrajinom sve dok neprijatelj ne bude potpuno poražen, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti (SB) Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

On je savetovao političare zapadnih zemalja, koje prema njegovim rečima, "podržavaju provokacije kijevskog režima u Kurskoj oblasti", da se ne raduju operaciji ukrajinske vojske u tom ruskom regionu, prneosi TASS.

U objavi na Telegramu on je rekao da će se situacija za Ukrajinu kao rezultat tog akta samo pogoršati.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta napala područje Kurska zauzevši, prema navodima Kijeva, 82 naselja i 1.150 kvadratnih kilometara, premeštajući prvi put rat na rusku teritoriju.

 

 

U Čečeniji spremno više desetina hiljada boraca – čeka se naređenje Putina

 

U Čečeniji su pripremljene rezerve od nekoliko desetina hiljada boraca za specijalnu operaciju, rekao je lider republike Ramzan Kadirov tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Groznom.

- Formirali smo rezervu od nekoliko desetina hiljada obučenih i opremljenih boraca, spremnih da krenu u zonu specijalne vojne operacije, čim naredite - rekao je Kadirov.

On je rekao da je republika od početka specijalne operacije u zonu SVO poslala više od 47 hiljada vojnika, uključujući 19 hiljada dobrovoljaca.

- Svi su prošli obuku na Ruskom univerzitetu za specijalne snage, o trošku Fondacije Ahmat-Hadži Kadirov. Borci su u potpunosti opremljeni svom potrebnom municijom i specijalnom tehnikom. Fondacija je poslala više od 26 hiljada tona humanitarne pomoći stanovnicima oslobođenih teritorija - dodao je čečenski lider.

 

Putin postao počasni građanin Čečenije, posetio čečenske borce

 

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u Čečeniju, a na aerodromu Grozni dočekao ga je predsednik te ruske republike Ramzan Kadirov.

Putin je postao počasni građanin Čečenije, a povelju i priznanje su mu uručili Kadirov i čečenski muftija Salah Mežijev.

Putin je na čečenskom jeziku zahvalio muftiji na, kako se navodi, poslu koji obavlja.

''Vi ste čuvar vrednosti koje jačaju naš multinacionalni svet i sve naše religije. Ovo je vaše delo, vaša misija pred svim našim ljudima'', rekao je Putin i muftiji poklonio ručno ispisan primerak Kurana.

Ruski predsednik je posetio i akademiju specijalnih snaga koja nosi njegovo ime i razgovarao s borcima dobrovoljcima, koji se tamo obučavaju pre nego što budu raspoređeni u Ukrajini.

On je pohvalio dobrovoljce i rekao da će Rusija biti nepobediva sve dok ima ljude poput njih.

Kadirov je Putinu pokazao maketu novog naselja koje treba da bude izgrađeno u Groznom i saopštio da će novo naselje biti nazvano po Putinu.

Putin je prethodno posetio još dva regiona Severnog Kavkaza – Kabardino-Balkariju i Severnu Osetiju.

Putin je posetio Čečeniju, autonomnu oblast u Rusiji, tokom svog drugog predsedničkog mandata – 2005. godine i tada je govorio na prvom sastanku republičkog parlamenta.

Predsednik Rusije je poslednji put posetio Čečeniju 2011. kao premijer, kada je predsedavao sastanku vladine komisije za razvoj Severnog Kavkaza u Gudermesu.
 

Ekspert: Oružane snage Ukrajine počele da povlače trupe sa oslobođene železničke stanice Vjemka

 

Komanda Oružanih snaga Ukrajine (AFU), strahujući od opkoljavanja svoje grupe u severnom pravcu, počela je užurbano povlačenje trupa sa železničke stanice Vjemka oslobođene 19. avgusta u Donjeckoj Narodnoj Republici. To je za TASS izvestio vojni ekspert Andrej Maročko.

- U severnom pravcu komanda oružanih formacija Ukrajine pokušava da izbegne opkoljavanje svojih jedinica Posle uspešnog napredovanja naših trupa u rejonu Ivano-Darjevke i železničke stanice Vjemka, ukrajinska komanda je užurbano počela da povlači svoje trupe u severozapadnom pravcu - rekao je on, pozivajući se na izvore.

Sagovornik agencije je rekao da je komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila u Zvanovku dodatne artiljerijske jedinice koje obezbeđuju vatreno pokriće za vojnike koji se povlače.

- Istovremeno, puca se na prethodnike Oružanih snaga Rusije u pokušaju da se uspori tempo napredovanja naših trupa - dodao je Maročko.

Maročko je u ponedeljak izvestio TASS da su vojne grupe trupa „Jug” oslobađanjem Vjemke počele da zauzimaju poluokruženje ukrajinske armijske grupe stacionirane na zapadu Luganske Narodne Republike, prenela je agencija TASS.

Šolc demantovao navode da Nemačka namerava da smanji podršku Ukrajini

 

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da ništa ne može da utiče na to da Nemačka prekrši obećanja o podršci Ukrajini i izrazio iznenađenje zbog napisa da Berlin namerava da smanji vojnu pomoć Kijevu.

On je potvrdio da nemačka vlada sledeće godine planirala da izdvoji četiri milijarde evra za vojnu podršku Ukrajini i istakao da je ovaj iznos veći od izdvajanja bilo koje druge evropske zemlje, prenosi Unian.

Šolc je podsetio da će prema odluci zemalja G7 Ukrajina dobiti kredit od 50 milijardi evra iz prihoda od zaplenjene imovine Ruske Federacije i dodao da će ovim novcem zvanični Kijev moći da kupuje oružje.

Nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung objavio je prethodno da Nemačka "oštro smanjuje" izdatke za vojnu pomoć Ukrajini i da je Berlin navodno već prestao da plaća popravku nemačke opreme oštećene u Ukrajini.

List je naveo da u nacrtu budžeta za narednu godinu Nemačka želi da prepolovi izdvajanja za Ukrajinu.

 

Foto: Tanjug/AP

 

Ruska PVO oborila 45 ukrajinskih dronova iznad pet regiona, 11 iznad Moskve

Ruske protivvazdušne snage su tokom protekle noći uništile 45 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući 11 iznad Moskovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napominje se da je još 23 oboreno iznad Brjanske oblasti, šest uređaja je uništeno iznad Belgorodske oblasti, tri iznad Kaluške oblasti i dve iznad Kurske oblasti, prenosi portal Izvestija.

(Izvestija)

Sobjanin: Do sada najveći pokušaj napada dronovima na Moskvu

Ruske snage PVO su tokom noći i jutra do sada oborile 10 bespilotnih letelica koje su letele ka Moskvi, a to je jedan od najvećih pokušaja napada na glavni grad Rusije dronovima ikad, saopštio je gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Ranije je gradonačelnik Moskve prijavio osam oborenih bespilotnih letelica u Podmoskovlju na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

Guverner Brjanske oblasti Rusije Aleksandar Bogomaz prijavio je jutros sedam oborenih dronova iznad tog regiona, prenosi Interfaks.

- U roku od sat vremena, snage protivvazdušne odbrane Ministarstva odbrane Ruske Federacije otkrile su i uništile sedam bespilotnih letelica tipa aviona - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Bogomaz je dodao da nije bilo žrtava i razaranja.

Ukrajina gotovo svakodnevno pokušava da bespilotnim letelicama napadne ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!