NADOMAK RUSIJE NEMAČKI TENKOVSKI BATALJON: Litvanija gradi vojnu bazu za trupe iz Berlina

Novosti onlajn

21. 08. 2024. u 15:21

LITVANIJA je započela izgradnju vojne baze za nemačku vojsku na poligonu Rudninkaj, saopštilo je Ministarstvo odbrane te baltičke zemlje.

НАДОМАК РУСИЈЕ НЕМАЧКИ ТЕНКОВСКИ БАТАЉОН: Литванија гради војну базу за трупе из Берлина

Foto Tanjug/AP

Kako je precizirano, vojni resor je početkom avgusta potpisao ugovor vredan skoro 125 miliona evra sa kompanijom „Eikos statyba“ za projektovanje i izgradnju prve faze infrastrukture poligona.

U prvoj fazi biće izgrađene administrativne zgrade, infrastruktura za remont i skladištenje vojne opreme (magacini, poligoni, radionice, garaže za tehniku), zgrada obezbeđenja, spavaonice za 600 vojnika, menza i drugi objekti.

Ukupna površina objekata iz prve faze je skoro 56 hiljada kvadratnih metara. Prema ugovoru, ta infrastruktura će biti izgrađena i predata nemačkoj brigadi u roku od tri godine.

U drugoj fazi planirano je podizanje preostalih zgrada. Površina gotovog objekta zauzimaće 170 hektara, odnosno biće deset puta veća od vojnog kampa u Rokantiškesu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Po broju stanovnika vojni grad će se izjednačiti sa gradom Šilale. U njemu će služiti 80 odsto vojnika nemačke brigade, odnosno više od četiri hiljade ljudi.

Trenutno se u Rukli radi i na projektovanju vojne baze Neries terasas za nemačke vojnike. Stalna logistička zona i skladišta municije u Rukli biće izgrađeni sredinom 2025. godine.

Kako je saopšteno, Nemačka namerava da razmesti u Litvaniji tešku brigadu sa tri manevarska bataljona i svim potrebnim sredstvima, uključujući jedinice za borbenu podršku i snabdevanje. U Litvaniju će biti prebačeni 203. tenkovski bataljon iz Severne Rajne-Vestfalije i 122. motorizovani bataljon iz Bavarske.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PAKISTAN LANSIRAO PRVU BALISTIČKU RAKETU: Projektil opremljen jedinstvenim navigacionim sistemom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!