AMERIČKI IZVOZ NAFTE USPORAVA: Posle decenije brzog rasta i manje tražnje u Kini

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 08. 2024. u 17:25

IZVOZ sirove nafte iz američkih luka je do sada ove godine u proseku iznosio 4,2 miliona barela dnevno, što je samo 3,5 odsto više na godišnjem nivou u poređenju sa snažnim rastom od 13,5 odsto u 2023.

АМЕРИЧКИ ИЗВОЗ НАФТЕ УСПОРАВА: После деценије брзог раста и мање тражње у Кини

Foto: Profimedia/ilustracija

Američki izvoz sirove nafte u Evropu opao je za jedan odsto međugodišnje pošto su kupci više kupovali jeftiniju regionalnu i zapadnoafričku naftu, prenosi Rojters.

Kako se navodi, američka proizvodnja nafte treba da poraste za skromnih 2,3 odsto u ovoj godini, a na svetskom tržištu trenutno vlada slabija potražnja za naftom.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u svom avgustovskom izveštaju zadržala procenu rasta potražnje za naftom u 2024. na 970.000 barela dnevno (bpd) i smanjila procenu rasta potražnje u 2025. za 30.000 bpd na 950.000 bpd, ukazujući na slabiju potrošnju u Kini.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je prethodno u svom najnovijem avgustovskom mesečnom izveštaju prvi put ove godine snizila prognozu rasta potražnje za naftom u 2024. za 135.000 barela dnevno na 2,1 miliona barela dnevno (bpd) zbog slabije potražnje za energentima u Kini.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan