PRVI NA SVETU KOMANDNI CENTAR ZA DRONOVE: Američki nosač aviona USS George HW Bush dobio dronove MQ-25 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 08. 2024. u 20:05

AMERIČKA mornarica uspešno je rasporedila prvi centar za ratovanje bez posade (UAVC) na nosaču aviona USS George HW Bush (CVN 77).

ПРВИ НА СВЕТУ КОМАНДНИ ЦЕНТАР ЗА ДРОНОВЕ: Амерички носач авиона USS George HW Bush добио дронове MQ-25  (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube/Beyond Military

Odavde će budući “piloti” dronova kontrolisati vazdušne operacije najnovije generacije MQ-25 Stingray bespilotnih letelica za punjenje gorivom iz vazduha.

Američka mornarica saopštava da je integracija predstavljala veliki korak, ali i višegodišnji napor, koordinisan u nekoliko faza. Kontrolna soba, poznata kao UAVC ili centar za ratovanje bez posade, uključuje softverske i hardverske sisteme.

Centar postavlja temelje za to kako će američka mornarica upravljati i kontrolisati bespilotne letelice sa nosača aviona.

-Sistemi će u početku podržavati bespilotne letelice MQ-25, ali u budućnosti i druge bespilotne sisteme, uključujući bespilotne lovce budućnosti, rekao je direktor ovog programa kapetan Danijel Fučito.

Foto printskrin YouTube/Beyond Military

Sam kontrolni centar se sastoji od softverskih i hardverskih komponenti, ali pre svega, to je upravljački sistem dronova integrisan na nosaču aviona UMCS MD-5E, koji je zapravo svojevrsni „mozak sistema“ koji je suštinski važan.

Sama kontrolna stanica GSC sadrži, između ostalog, borbeni sistem koji je razvio Lockheed Martin Skunk Works, skraćeno nazvan MDCX, kao i niz različite pomoćne opreme.

Projekat se smatra izuzetno važnim za američku mornaricu jer će uspostaviti osnovne principe kako će mornarica na kraju koristiti bespilotne letelice na nosačima aviona.

Očekuje se da će i ostali nosači aviona klase Nimic, kao i nova klasa Ford, biti praćeni integracijom ovakvih komandnih centara za dronove.

Dronovi za dopunu goriva i nadzor, MQ-25 Stingray

Program testiranja bespilotnih letelica MQ-25 Stingray počeo je u septembru 2019. godine, prvim letom drona.

Jedna od primarnih uloga koja je dodeljena MQ-25 je punjenje gorivom iz vazduha, zadatak koji trenutno ispunjavaju F/A-18 Super Hornet prenamenjeni kao ad hoc tankeri goriva. Mornarica SAD je iznela planove za nabavku 76 MQ-25, uključujući i testne, sa budžetom od 553 miliona dolara za tri drona u fiskalnoj 2025. godini.

Projekat bespilotne letelice za dopunu goriva Boeing MQ-25 Stingray (koja poseduje stelt karakteristike) je prema tvrdnjama američkih zvaničnika u poodmakloj fazi.

Dronovi ove vrste sigurno će igrati krucijalnu ulogu u budućim misijama aviona F/A-XX, kao i F-35 s obzirom na njihove domete. U američkom budžetu za 2024. godinu za projekat MQ-25 Stingray je izdvojeno 220 miliona dolara.

Dron je već napunio nekoliko letelica gorivom. U jesen 2021. godine ovaj dron je prvi put dopunio gorivo u avion F-35 Lightning 2. Takođe 2021. godine, lovac F/A 18 Super Hornet, dopunjen je gorivom iz vazduha pomoću drona MQ-25 Stingray.

Foto printskrin YouTube/Beyond Military

Kasnije je isti dron uspeo da napuni gorivom avion E-2D Advanced Hawkeye , avion za rano upozorenje i kontrolu (AWACS).

Osim svoje uloge u dopuni goriva iz vazduha, MQ-25 se može pohvaliti svestranošću u obavljanju obaveštajnih, nadzornih i izviđačkih misija, dodajući još jednu dimenziju svojim pomorskim operacijama.

Prema najnovijim obećanjima, američka mornarica ima za cilj da postigne početnu operativnu sposobnost za flotu MQ-25 do druge polovine 2026. godine, uz isporuku 13 ovih letelica.

Buduće projekcije ukazuju na isporuku tri drona godišnje do 2027. godine, nakon čega sledi povećanje godišnjih nabavki. Budžetski dokumenti SAD takođe predlažu kupovinu sedam MQ-25 2029. godine.

Prvi američki nosač aviona sa kojeg će ovi dronovi delovati je USS HW George Bush.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan