TRAMP VOJNOJ MOĆI AMERIKE: SAD nemaju municije zbog slanja pomoći Ukrajini, preti otpuštanjem zbog bežanije iz Avganistana

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 08. 2024. u 00:27

AMERIČKI republikanski predsednički kandidat Donald Tramp tvrdi da SAD nemaju municiju, jer sve daju svojim saveznicima, uključujući Ukrajini.

ТРАМП ВОЈНОЈ МОЋИ АМЕРИКЕ: САД немају муниције због слања помоћи Украјини, прети отпуштањем због бежаније из  Авганистана

Foto: AP Photo/Rick Bowmer

-Mi sada nemamo nikakvu municiju. Sve smo dali Ukrajini i raznim drugim zemljama. Sve smo im dali. Naša skladišta su prazna, rekao je Tramp na mitingu u Severnoj Karolini.

Ranije je član Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Volc (republikanac sa Floride), poverenik Trampove kampanje, izjavio da će bivši predsednik, ako pobedi na izborima, zahtevati od evropskih saveznika da oni snose glavni teret obezbeđivanja pomoći Ukrajini, a ne Vašington.

Otpuštanje odgovornih za neuspelo povlačenje iz Avganistana

Tramp je dodao i da će, u slučaju pobede, otpustiti vojne zvaničnike umešane u neuspelo povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

Foto: Tviter/Printskrin

-Zahtevaću ostavku svih visokih vojnih zvaničnika umešanih u katastrofu u Avganistanu. Želim njihovu ostavku odmah, rekao je bivši predsednik.

Početkom avgusta 2021. Talibani (pokret Taliban je pod sankcijama UN zbog terorističkih aktivnosti) su intenzivirali ofanzivu na avganistanske vladine snage, 15. avgusta su ušli u Kabul i sledećeg dana objavili da je rat završen. Tadašnji predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju. U noći 31. avgusta, američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, okončavši skoro 20 godina vojnog prisustva SAD u Avganistanu.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zašto ljudi pravdaju i brane počinioca masakra u Gimnaziji u Sanskom Mostu?