PRORUSKI "SVET NAOPAČKE" OSVAJA ITALIJU Okupljeni u okviru Salvinijeve Lige, pripadnici se zalažu za dobre odnose sa Moskvom

Milica Ostojić - Specijalno za NOVOSTI RIM

22. 08. 2024. u 11:38

PRE godinu dana objavljena je knjiga "Svet naopačke" generala Roberta Vanačija (55), bivšeg komandanta Padobranske jedinice "Folgore", čoveka bogate međunarodne vojne karijere na ratištima. Osuđivan zbog stavova i ražalovan iz vojske, ali i hvaljen od istomišljenika, pridružio se partiji Liga Matea Salvinija i izabran u Evropski parlament rekordnim brojem od 530.000 glasova. A onda je osnovao Pokret "Svet naopačke", stičući sve više pristalica širom Italije koje mediji nazvaju "generalova proruska mreža".

ПРОРУСКИ СВЕТ НАОПАЧКЕ ОСВАЈА ИТАЛИЈУ Окупљени у оквиру Салвинијеве Лиге, припадници се залажу за добре односе са Москвом

Foto: Tanjug

Protivnik "lobiju homoseksualaca", ratobornih feministkinja, ekologa koji uništavaju životnu sredinu, ilegalnih migranata, delinkvenata i nasilnika, Vanači je prodao za godinu dana preko 500.000 primeraka knjige. Napadan sa mnogo strana zbog "seksističkog jezika", general je stekao zavidan broj pristalica u novom Pokretu, za koji podvlači da nije partija, jer je on uz Ligu. Stvorila se čitava "mreža" proruski orijentisanih ljudi od juga do severa Italije.

Ličnosti na ključnim mestima u generalovom Pokretu izazivaju brojne polemike. Vanači Pokret definiše kao kulturološku strategiju, a protivnici kao "proruskog mesiju".

Jedno od imena iz "mreže" je potpukovnik Fabio Filomeni, autor knjige "Umreti za NATO?" On je predsednik generalovih pristalica koji kaže da "treba da se preokrene perspektiva i pogleda istorija rata u Ukrajini iz ugla Moskve, jer se NATO raširio na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, tako da je postao pretnja egzistenciji Ruske Federacije".

To se smatra propagandom Kremlja, ali ova ideja privlači dobar deo italijanskog javnog mnjenja onog koje se ne plaše da se izjasni u prilog Putina. Među najaktivnijima je Vitorio Điljoti, odgovoran za jug Pokreta, od Kalabrije do Lamecija Terme, koji prenosi na svojoj platformi ideje za odbranu porodice, kulture i hrišćanskih korena, što su i poruke iz Moskve.

Među poklonicima je i sekretar Pokreta Bruno Spatara i Vito Gritani, koji je predvodio delegaciju posmatrača za aneksiju Rusiji ukrajinskih regiona Zaporožje, Herson, Donjeck i Ligansk još pre početka sukoba u Ukrajini. Tu su i Stefano Valdegamberi, savetnik u Venetu i Mikelanđelo Roso, koordinator Pokreta za inostranstvo, koji odavno smatra da treba otvoriti dijalog sa Putinom i uspostaviti dobre odnose sa Moskvom.

Mikele Pulpito je zadužen za direktne odnose sa Rusijom, gde živi i radi kao predstavnik vodeće firme za mašine u industriji keramike. Frančesko Aleva je generalov čovek u Mađarskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!