''POSAO PLANIRANJA NJEGOVE SAHRANE JE VEĆ POČEO'': Razrađuju se planovi za trenutak smrti britanskog monarha

Novosti online

22. 08. 2024. u 11:03

ČARLS je na tronu od maja 2023. godine, nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge, koja je preminula u septembru 2022.

ПОСАО ПЛАНИРАЊА ЊЕГОВЕ САХРАНЕ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕО: Разрађују се планови за тренутак смрти британског монарха

FOTO: AP/Tanjug

Planovi za sahranu kralja Čarlsa Trećeg su trenutno u toku jer je "smrt mogućnost" za bolesnog monarha.

- Posao planiranja njegove sahrane je već počeo - ekskluzivno otkriva insajder za In Touch. "Koliko god neprijatno zvučalo."

Poslednjih meseci, zdravlje kralja Čarlsa se pogoršava. Bakingemska palata je u februaru objavila da mu je dijagnostikovan rak samo nedelju dana nakon što je bio hospitalizovan zbog operacije prostate ranije tog meseca.

Iako se sedamdesetpetogodišnji otac dvoje dece vratio kraljevskim obavezama, insajder kaže da mu nije lako.

- Pojavljuje se u javnosti, ali na kraće periode - primećuje izvor.

- Često ga helikopterom dovedu i odvedu. Nakon jednog događaja, potrebna mu je dobra doza odmora.

Kako je In Touch već ranije izvestio, prognozirano mu je samo dve godine života nakon što mu je dijagnostikovan rak pankreasa.

- Palata ostavlja utisak da je Čarls na putu oporavka, ali on je i dalje jako bolestan -  objašnjava insajder.

- Ipak, on je kralj i zvaničnici palate su dovoljno praktični da znaju da je smrt moguća.

Kodno ime planova za kraljevu sahranu je "Operacija most Menaj", nazvana po visećem mostu u Velsu, što je omaž dugogodišnjoj ulozi kralja Čarlsa III kao princa od Velsa.

Plan koji je utanačen iz minuta u minut će početi da se sprovodi od trenutka kraljeve smrti. Prvo će biti obavešten premijer Ujedinjenog Kraljevstva, nakon čega će ključni zvaničnici pokrenuti plan.

Slediće zvanično saopštenje o njegovoj smrti, proglašavanje perioda zvanične žalosti i detalja državne sahrane.

Kako su gledaoci serije The Crown videli, pripreme za sahranu monarha počinju gotovo istog trenutka čim on stupi na tron. Ali s obzirom na to da se Čarls bori sa rakom, insajderi kažu za In Touch da je ovaj monumentalni zadatak — smrt Čarlsove majke, kraljice Elizabete II, 2022. godine uključivala je desetodnevne događaje sa prisustvom 100 svetskih lidera i hiljadama vojnih lica — postao hitniji.

Bakingemska palata potvrđuje da se planovi za Čarlsovu sahranu redovno ažuriraju.

Kada dođe vreme, kraljevska porodica će biti spremna za ceremoniju dostojnu kralja.

Čarlsov jedinstveni ukus će nesumnjivo biti odražen u njegovoj sahrani. Ljubitelj muzike je, na primer, naručio novu orkestarsku muziku za svoju krunidbu u maju 2023. Kao strastveni baštovan i ekološki aktivista, koristio je britansko divlje cveće.

- Zvaničnici će se pobrinuti da sahrana kralja ispunjava njegove želje i očekivanja uz poštovanje odgovarajućeg protokola - dodaje insajder. "Čarls barem može pronaći malo mira u tome."

Čarls je na tronu od maja 2023. godine, nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete Druge, koja je preminula u septembru 2022.

Budući prestolonaslednik od 1952. godine, Čarls je čekao više od 70 godina da ponese krunu. Sa 73 godine postao je najstarija osoba u britanskoj istoriji koja je stupila na tron.

Državna sahrana nije jedina stvar o kojoj Čarls razmišlja. Kao zagovornik modernizacije — i smanjenja broja članova monarhije — on vidi budućnost u kojoj sve manje i manje članova kraljevske porodice ima pristup balkonu Bakingemske palate tokom događaja poput "Trooping the Colour" (zvanična proslava rođendana monarha, op.aut.).

Još važnije, on želi da se manje važni članovi kraljevske porodice isključe sa platnog spiska palate.

- Sa seksualnim skandalom princa Endrua i odlaskom Harija i Megan, ima manje članova koji rade u ime kraljevske porodice i nema planova za njihove zamene - kaže insajder o Čarlsovom bratu i otuđenom sinu i snaji.

Prestolonaslednik, princ Vilijam, podržava ove promene. Znakovito je da, kako kraljevo zdravlje slabi, kaže insajder - Vilijam preuzima sve veću ulogu i Čarls ga sve više uključuje u donošenje odluka.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: NOVOSTI NA SAHRANI KRALjICE ELIZABETE DRUGE: Pogledajte šta se dešava na ulicama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!