MOSKVA I PEKING NASTAVLJAJU DA JAČAJU PRIJATELJSTVO: Kina i Rusija ukazale na to da je neophodno u potpunosti poštovati Povelju UN

Novosti online

22. 08. 2024. u 12:01

KINA i Rusija obavezale su se da će čvrsto čuvati svoja legitimna prava i interese i suprotstaviti se svakom pokušaju ometanja normalnog razvoja bilateralnih odnosa, mešanja u unutrašnje stvari dve zemlje ili ograničavanja ekonomskog razvoja, tehnološkog napretka i mogućnosti međunarodnog razvoja dve zemlje.

МОСКВА И ПЕКИНГ НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ ПРИЈАТЕЉСТВО: Кина и Русија указале на то да је неопходно у потпуности поштовати Повељу УН

Foto: Profimedia/Ilustracija


U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka kineskog i ruskog premijera Li Ćanga i Mihaila Mišustina u Rusiji, navodi se da su odnosi Kine i Rusije zasnovani na nekonfrontaciji.

Kina i Rusija su ukazale na to da je neophodno u potpunosti poštovati Povelju UN, međunarodno pravo i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose.

Istakle su da pojedine zemlje pokušavaju da iskoriste takozvani "poredak zasnovan na pravilima" kako bi zadržale sopstvene privilegije, zadiru u suverenitet drugih naroda, mešaju se u njihove unutrašnje stvari, suzbijaju njihov ekonomski rast i tehnološki razvoj i ometaju kolektivni uspon tržišta zemalja u razvoju.

Vlade Ruske Federacije i Narodne Republike Kine dogovorile su se da stvore uslove za privlačenje zajedničkih investicija i prikupljanje sredstava na tržištima hartija od vrednosti dveju zemalja, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka šefova vlada Rusije i Kine u Moskvi.

Moskva i Peking će raditi na jačanju multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima Svetske trgovinske organizacije. Dve zemlje nameravaju da prodube svoje partnerstvo u oblasti nuklearne energije. 

Rusija je ponovila da se pridržava principa o jednoj Kini.

Li je juče sa Mišustinom kopredsedavao 29. redovnom sastanku šefova kineske i ruske vlade.

Redovni sastanak šefova kineske i ruske vlade, koji se održava svake godine od njegovog osnivanja 1996. godine, važan je mehanizam za sprovođenje konsenzusa koji su postigli šefovi dve države i promovisanje bilateralne saradnje i međuljudske razmene.

BONUS VIDEO: PUTIN U PEKINGU: Pogledajte ceremoniju dobrodošlice ruskom lideru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)