NARENDRA MODI: Indija podržava napore da se što pre obnovi mir u Ukrajini

Novosti online

22. 08. 2024. u 14:36

INDIJSKI premijer Narendra Modi izjavio je danas tokom posete Poljskoj da se nijedan rat ne završava na bojnom polju i podržao je diplomatske napore da se rat u Ukrajini okonča što je pre moguće.

НАРЕНДРА МОДИ: Индија подржава напоре да се што пре обнови мир у Украјини

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Modi je na brifingu sa predsednikom poljske vlade Donaldom Tuskom rekao da situacija u Ukrajini i u regionu zapadne Azije izaziva "ozbiljnu zabrinutost". 

- Čvrsto verujemo da ne postoji takav problem ili sukob koji se može rešiti na bojnom polju. Nevini ljudi gube živote u svakoj krizi, to je ogroman izazov za čitavu civilizaciju. Zato podržavamo dijalog i diplomatske napore da se što pre obnovi mir i stabilnost - rekao je Modi, prenosi Ukrinform.

On je dodao da je Indija spremna da sarađuje sa drugim prijateljskim nacijama kako bi pružila što veću podršku mirovnim naporima da se uspostavi mir u Ukrajini.
Tusk je izrazio zadovoljstvo što je premijer Indije potvrdio spremnost "ličnog angažovanja u mirnom, pravednom i brzom okončanju rata".

- Obojica smo uvereni da Indija ovde može da igra veoma važnu i pozitivnu ulogu", naglasio je Tusk i ocenio da Modijeva poseta Kijevu može da ima "strateški i istorijski karakter".

Tusk je takođe izrazio uverenje da je uključivanje Indije, kao i Poljske i cele EU ključ za uspostavljanje trajnog mira u ovom delu sveta.

Modi je doputovao u Varšavu u sredu u, kako je opisao, posetu obeležavanju 70 godina odnosa sa zemljom koju je opisao kao "ključnog ekonomskog partnera u centralnoj Evropi".

Modi, prvi indijski premijer koji je posetio Poljsku u poslednjih 45 godina, sastaće se danas po podne sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom u varšavskoj palati Belveder. 

Premijer Indije će sutra otputovati u zvaničnu posetu Kijevu, što je prva poseta šefa indijske vlade Ukrajini u istoriji bilateralnih odnosa.

Tokom posete, on će razgovarati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o pitanjima bilateralne i multilateralne saradnje. Očekuje se i potpisivanje niza sporazuma između Ukrajine i Indije.

BONUS VIDEO: MOSKVA DOČEKALA INDIJSKOG PREMIJERA: Uz sve počasti! Vojni orkestar dočekao Modija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!