ODLOŽENA PROBNA EKSTRAKCIJA GORIVA IZ NUKLEARKE FUKUŠIMA: Došlo do greške u redosledu postavljanja cevi

Novosti online

22. 08. 2024. u 15:17

OPERATER nuklearnog kompleksa Fukušima Daiči, TEPCO, odložio je probnu ekstrakciju otopljenog goriva iz jednog od oštećenih reaktora zakazanu za danas, nakon što su tokom priprema otkriveni problemi.

ОДЛОЖЕНА ПРОБНА ЕКСТРАКЦИЈА ГОРИВА ИЗ НУКЛЕАРКЕ ФУКУШИМА: Дошло до грешке у редоследу постављања цеви

Foto Tanjug/AP

TEPCO nije saopštio kada će ponovo pokušati probnu ekstrakciju, nakon što je zbog greške u podešavanju uređaja za pronalaženje otkrivene jutros, bio primoran da obustavi prvi pokušaj uklanjanja otpada.

- Sada istražujemo zašto je došlo do greške u redosledu postavljanja cevi - rekao je zvaničnik TEPCO-a na konferenciji za novinare.

On je dodao da napori da se izvuče rastopljeno gorivo u prefekturi Fukušima neće se nastaviti ni u petak, prenosi Kjodo.

TEPCO planira da poveže pet cevi, numerisanih od jedan do pet i dužine 1,5 metara, i da ih upotrebi da gurne uređaj za izvlačenje otpada u zaštitnu posudu reaktora br. 2 kako bi prikupio uzorak otpada.

- Cevi su pogrešno postavljene u redosledu dva, tri, četiri, jedan i pet - saopštio je TEPCO.

Vlada prefekture Fukušima zatražila je od TEPCO-a da preduzme mere za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti, rekavši da je to "elementarna greška koju je napravio čovek i koja bi mogla da uznemiri stanovnike".

Među tri reaktora koji su doživeli topljenje jezgra u nesreći, u zgradi reaktora u kojoj se nalazi blok br. 2 jedino nije bilo eksplozije vodonika, zbog čega se radovi započinju na ovom reaktoru pre ostalih. Prema planu, TEPCO se nada da će izvući ostatke pomoću teleskopskog uređaja opremljenog alatom za hvatanje.

Uređaj se može proširiti do 22 metra i pristupiti krhotinama kroz tačku prodiranja u primarnom kontejneru.

Preduzeti su koraci da se ograniče emisije radijacije iz pogođenog reaktora, sa sistemom ventila koji je instaliran kao barijera.

TEPCO je prvobitno planirao da počne sa izvlačenjem otpada iz jedinice broj 2 2021. godine, ali je tri puta odlagao svoje planove zbog pandemije koronavirusa i tehničkih poteškoća.

BONUS VIDEO:
ERUPCIJA VULKANA SA 4000 METARA: Pogledajte planinu Huči u Japanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NEVEROVATNA NENORMALNOST U AFERI JANIK SINER! Čuveni teniser ukazuje na potpuno ludilo u doping slučaju najbolje rangiranog tenisera sveta