ĆANG STIGAO U BELORUSIJU: "Bilateralni odnosi su kontinuirano unapređivani do sveobuhvatnog strateškog partnerstva"

Novosti online

22. 08. 2024. u 15:21

KINESKI premijer Li Ćang doputovao je danas u zvaničnu posetu Belorusiji na poziv beloruskog premijera Romana Golovčenka.

ЋАНГ СТИГАО У БЕЛОРУСИЈУ: Билатерални односи су континуирано унапређивани до свеобухватног стратешког партнерства

Foto: Profimedia

Lijeva poseta usledila je nakon njegovog kopredsedavanja 29. redovnom sastanku šefova kineske i ruske vlade u Moskvi i posete Rusiji.

Ističući dugogodišnje prijateljstvo Kine i Belorusije, Li je po dolasku ocenio da su bilateralni odnosi ubrzano napredovali od uspostavljanja diplomatskih veza pre 32 godine, prenosi Sinhua.

- Poslednjih godina, pod vođstvom kineskog predsednika Si Đinpinga i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, bilateralni odnosi su kontinuirano unapređivani do sveobuhvatnog strateškog partnerstva, uz kontinuirano jačanje međusobnog poverenja, visokokvalitetne saradnje u okviru inicijative 'Pojas i put' - rekao je Li.

On je dodao da je sastanak dva šefa država u julu dao strateški pravac i nove aranžmane za budućnost odnosa Kine i Belorusije.

- Kina je spremna da blisko sarađuje sa Belorusijom na implementaciji važnog dogovora koji su postigli šefovi dve države, daljem unapređenju razvojnih strategija, produbljivanju uzajamno korisne saradnje, razvojnih mogućnosti i postizanju praktičnih rezultata - rekao je kineski premijer i dodao da je saradnja dve zemlje usmerena na veći doprinos regionalnom i globalnom miru, stabilnosti, razvoju i prosperitetu.

BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta po LAST MINUTE cenama, popusti su neodoljivi!