ŠPANSKI SUD UKIDA ANONIMNOST DRUŠTVENIH MREŽA U SLUČAJU ZLOČINA: "Trebalo bi da budu identifikovane osobe koje na mrežama šire govor mržnje"

Novosti online

22. 08. 2024. u 18:00

ŠPANSKI sudija Migel Anhel Agilar, koji se bavi suđenjima za zločine iz mržnje i diskriminaciju, pozvao je na ukidanje anonimnosti društvenih mreža u slučajevima zločina iz mržnje, objavio je danas Gardijan.

ШПАНСКИ СУД УКИДА АНОНИМНОСТ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У СЛУЧАЈУ ЗЛОЧИНА: Требало би да буду идентификоване особе које на мрежама шире говор мржње

Foto: Unsplash

Agilar je u televizijskom intervjuu u sredu rekao da bi trebalo da budu identifikovane osobe koje na društvenim mrežama šire govor mržnje i da bi platforme društvenih medija trebalo da budu prinuđene da otkriju pravi identitet tih osoba, ukoliko to pravosuđe zatraži.

- Stvaranje klime stigmatizacije putem društvenih medija može se pretvoriti u akte nasilja na ulici - naveo je Agilar.

Prema njegovim rečima, bilo bi zanimljivo videti kako se ljudi ponašaju na društvenim mrežama ako znaju da mogu da budu identifikovani, a posebno ako pravosuđe želi da zna ko su oni.

Agilar je podsetio na slučaj iz 2019. godine kada je jutjuber u Barseloni osuđen na 15 meseci zatvora zbog objavljivanja ponižavajućeg video-snimka beskućnika i naređeno mu je da žrtvi plati 20.000 evra.

Takođe mu je zabranjeno korišćenje Jutjuba.

Agilar je istakao da taj slučaj predstavlja presedan i da je sada važno da to postane zakon.

On je bio prvi sudija u Španiji koji je izrekao osudu za širenje lažnih vesti muškarcu koji je objavio video na platformi Iks u kojem se navodno vidi kako maloletni migranti tuku jednu osobu u Kanet de Maru u blizini Barselone.

Muškarac je osuđen na 15 meseci zatvora, a video je snimljen u Kini.

Društvene mreže tvrde da bi provera korisnika dovela do autocenzure i dodatno ograničila slobodu izražavanja za ljude koji žive pod represivnim režimima.

Agilarov zahtev dolazi nakon talasa lažnih tvrdnji na internetu o osumnjičenom za ubistvo 11-godišnjeg dečaka prošle nedelje u selu blizu Toleda u centralnoj Španiji. Dečak je igrao fudbal sa prijateljima kada je muškarac sa licem sakrivenim šalom istrčao na teren i izbo ga više puta.

Na društvenim mrežama su se gotovo odmah pojavili postovi koji su lažno doveli u vezu taj napad sa imigracijom, a posebno sa maloletnim migrantima bez pratnje, od kojih je većina njih iz severne Afrike.

Policija je uhapsila 20-godišnjeg Španca koji je bio u poseti ocu u selu i za koga se smatra da ima problema sa mentalnim zdravljem.

BONUS VIDEO:
MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Sin poznatog hrvatskog košarkaša odabrao da igra za Srbiju!