KINEZI BESNI NA AMERIKU ZBOG DALAJ LAME: Oštro reagovali zbog sastanka u NJujorku

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

22. 08. 2024. u 21:21

KINA se snažno protivi bilo kojoj zemlji koja dozvoljava Dalaj Lami da je poseti, kao i tome da se vladini zvaničnici bilo koje zemlje sastanu s njim u bilo kojoj formi, izjavila je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, reagujući na sastanak visokih američkih zvaničnika sa Dalaj Lamom u Njujorku.

КИНЕЗИ БЕСНИ НА АМЕРИКУ ЗБОГ ДАЛАЈ ЛАМЕ: Оштро реаговали због састанка у Њујорку

Foto Vikipedija/Roland zh

Mao je istakla da uspostavljanje položaja takozvanog specijalnog koordinatora za Tibet od strane SAD predstavlja intervenciju u unutrašnjim poslovima Kine, preneo je Kineski međunarodni radio.

- Upozoravamo američku stranu da u potpunosti shvati važnost problema u vezi sa Tibetom i da jasno shvati antikinesku i separatističku prirodu klike Dalaj Lame, da poštuje svoje obaveze prema problemu u vezi sa Tibetom i da zaista poštuje glavne interese i zabrinutosti Kine, kao i da ne dozvoli Dalaj Lami da učestvuje u političkim separatističkim aktivnostima u SAD-u ili da stupa u bilo kakav kontakt sa njima - istakla je Mao.

Ona je rekla da je Peking uložio snažan protest Vašingtonu povodom sastanka Dalaj Lame sa američkim zvaničnikom.

Poznato je da je 14. Dalaj Lama politički prognanik koji se bavi antikineskim separatističkim aktivnostima pod plaštom religije, navodi Kineski međunarodni radio.
Stejt department saopštio je da su se visoki američki zvaničnici sastali u sredu sa Dalaj Lamom u Njujorku.

U saopštenju se navodi da se Dalaj Lama sastao sa visokom zvaničnicom Stejt departmenta Uzrom Zejom i zvaničnicom Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Keli Razuk u Njujorku gde se nalazi radi lečenja.

Tokom sastanka, Zeja je "ponovo potvrdila posvećenost SAD unapređenju ljudskih prava Tibetanaca i podržala napore da se očuva njihovo posebno istorijsko, jezičko, kulturno i versko nasleđe", ističe se u saopštenju.

Kina smatra Tibet neotuđivim delom svoje teritorije.

Pregovori između Pekinga i tibetanskih lidera su zamrznuti od 2010. godine.
Dalaj Lama (89) je ove godine operisao koleno u Njujorku i rekao je u julu da se dobro oporavlja.

Odstupio je sa mesta političkog vođe svog naroda 2011. godine, prenevši štafetu sekularne vlasti vladi koju je demokratski izabralo oko 130.000 Tibetanaca širom sveta.

Kina je preuzela kontrolu nad Tibetom 1951. godine, a Dalaj Lama je pobegao u egzil 1959. godine.

 

BONUS VIDEO: MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Zašto ljudi pravdaju i brane počinioca masakra u Gimnaziji u Sanskom Mostu?