BLISKI ISTOK ''KLJUČA'': Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" uplovio u morske vode usred pojačanih tenzija Irana i Izraela

Novosti online

23. 08. 2024. u 09:05

SA dolaskom Linkolna, američke snage će imati pristup borbenim avionima F-35C Lightning II Joint Strike Fighters i F/A-18 Block III avionima.

БЛИСКИ ИСТОК КЉУЧА: Амерички носач авиона Абрахам Линколн упловио у морске воде усред појачаних тензија Ирана и Израела

Foto Tanjug/AP

Američki nosač aviona USS Abraham Linkoln opremljen letelicama F-35C i F/A-18 blok III stigao je u bliskoistočne vode usred pojačanih tenzija između Irana i Izraela kako bi ojačao američku vazdušnu moć u regionu, piše Simple Flying.

U saopštenju američke Centralne komande (USCENTCOM) potvrđen je dolazak nosača aviona, koji će operisati zajedno sa USS Theodore Roosevelt (CVN-71), koji je stacioniran u regionu od juna.

Nosač aviona je poslan u region po naređenju ministra odbrane Lojda Ostina pre oko 10 dana - sa dolaskom Linkolna, američke snage će imati pristup borbenim avionima F-35C Lightning II Joint Strike Fighters i F/A-18 Block III avionima, što je unapređenje u odnosu na Block II F/A-18 avione koji se trenutno nalaze na nosaču USS Theodore Roosevelt.

F-35C je mornarička varijanta F-35 Lightning II, koja je prvi put ušla u službu 2019. godine. Ovaj višenamenski borbeni avion ima raznolike sposobnosti, uključujući vazdušnu superiornost, blisku vazdušnu podršku i elektronsko ratovanje.

F-35C ima nekoliko jedinstvenih karakteristika kako bi se prilagodio operacijama na nosaču aviona, uključujući veća krila i kontrolne površine, ojačani stajni trap, dodatni domet i sklopive vrhove krila. Ovaj nevidljivi borbeni avion će značajno pojačati američke vazdušne sposobnosti u slučaju regionalnog sukoba.

Nakon atentata na vođu Hamasa Ismaila Hanijea na iranskoj teritoriji prošlog meseca, Iran je obećao da će se osvetiti Izraelu. Strahuje se da Teheran još uvek planira značajan napad.

Izrael je preuzeo odgovornost za bombardovanje Fuada Šukra u Bejrutu dan ranije, ali još uvek nije priznao atentat na Hanijea u Teheranu.

U aprilu je Iran lansirao oko 300 dronova i raketa na Izrael, od kojih je većina oborena od strane vazdušne odbrane, uključujući američke razarače i avione. Međutim, postoji mogućnost da Iran ovog puta pokuša nešto veće.

Pentagon je takođe napomenuo da se nuklearna podmornica USS Georgia takođe nalazi u regionu od početka ove nedelje - podmornica je opremljena sa preko 150 dalekometnih tomahavk raketa za napade na kopnene ciljeve sa velike udaljenosti.

(Aero.rs)

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje