PRIZORI NA ISLANDU KAO IZ APOKALIPSE: Stvorila se pukotina dugačka 5 kilometara - proglašeno vanredno stanje nakon erupcije vulkana (VIDEO)

Tanjug

23. 08. 2024. u 13:15

NA Islandu je proglašeno vanredno stanje nakon erupcije vulkana na poluostrvu Rejkjanes.

ПРИЗОРИ НА ИСЛАНДУ КАО ИЗ АПОКАЛИПСЕ: Створила се пукотина дугачка 5 километара - проглашено ванредно стање након ерупције вулкана (ВИДЕО)

Foto: AP

Islandska meteorološka kancelarija je nekoliko dana pre erupcije vulkana zabeležila povećanu seizmičku aktivnost i zemljotrese na vulkanskom brdu Sundhnukar, piše Skaj njuz (Sky news).

Stručnjaci navode da se u blizini tog brda pojavila pukotina čija je dužina oko 3,9 kilometara i da se za 40 minuta proširila za 1,5 kilometara.

Nedavne studije pokazale su da se magma nakuplja pod zemljom, nakon čega su objavljena upozorenja o novim vulkanskim aktivnostima u oblasti južno od Rejkjavika.

Obližnji grad Grindavik gotovo da je napušten od kraja prošle godine kada je skoro 4.000 stanovnika bilo primorano da se evakuiše zbog erupcije vulkana.

Vlasti su izgradile veštačke barijere da preusmere tokove lave sa kritične infrastrukture, uključujući elektranu Svartsengi, banju na otvorenom Plava laguna i grad Grindavik.

Popularna geotermalna banja Plava laguna je zatvorena, dok je oblast Svartsengi evakuisana.

Avionski saobraćaj trenutno nije pogođen.

Vulkan na poluostrvu Rejkjanes eruptirao je sinoć šesti put od decembra, izbacujući lavu.

Erupcija je počela nešto posle 21 sat, nakon serije jakih zemljotresa.

BONUS VIDEO: LABUDOVO JEZERO NA LEDU: Pogledajte zapanjujući snimak balerine na Severnom polu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!