TALIBANI ZABRANILI ŽENAMA JAVNO DA GOVORE: Ali to nije sve, usledilo i ovo

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 08. 2024. u 18:15

AVGANISTANSKI talibani formalizovali su ove nedelje dugačak set pravila kojima se utvrđuje moralnost, a ženama je zabranjeno da govore u javnosti i u obavezi su da pokrivaju lice, saopštilo je Ministarstvo pravde te zemlje.

ТАЛИБАНИ ЗАБРАНИЛИ ЖЕНАМА ЈАВНО ДА ГОВОРЕ: Али то није све, уследило и ово

Talibani na skupu u Moskvi, Foto AP

Nova pravila odobrio je vrhovni lider talibana Hibatulah Akhundžada, a predstavljaju najstrožije mere koje su nametnute ženama od kada su talibani ponovo preuzeli vlast 2021, prenosi Tajms.

To je takođe prva formalna deklaracija zakona od strane Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka u islamskoj zemlji od 2021, a sastoji se od 114 stranica i 35 dokumenata sa člancima. 

- Uveravamo vas da će ovaj islamski zakon biti od velike pomoći u promovisanju vrlina i eliminaciji poroka - rekao je u četvrtak portparol ministarstva Maulvi Abdul Gafar Faruk.

Novi zakoni ovlašćuju ministarstvo da reguliše lično ponašanje, upravljajući kaznama kao što su opomene i pritvaranje.

Član 13. odnosi se na žene i navodi da je za žene obavezno da prekrivaju telo u svakom trenutku u javnosti i da je prekrivanje lica od suštinskog značaja kako bi ne bi iskušavale muškarce.

Odeća ne bi trebalo da bude tanka, uska ili kratka, navodi se u talibanskom zakonu.
Žene su prinuđene da se potpuno pokriju pred nemuslimanima, a i njihov glas se smatra intimnim i zato im nije dozvoljeno da pevaju, recituju ili čitaju naglas u javnosti.
Zakon kaže da se ženski glas smatra privatnim i ne bi trebalo da ga čuju drugi.
Takođe je zabranjeno ženama da gledaju muškarce sa kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto i da putuju bez muške pratnje.

Zakonom je takođe naloženo muškarcima da nose bradu, a muzika je zabranjena.

- Ovi zakoni su oruđe za ugnjetavanje. Kako talibani nastavljaju da jačaju svoju moć, snovi o slobodnom i otvorenom avganistanskom društvu izgledaju sve udaljeniji. Ovaj novi zakon služi kao sumorni podsetnik na surovu stvarnost sa kojom se suočavaju oni koji žive pod vlašću talibana - rekla je avganistanska novinarka Bilal Sarvari.

UN su prošlog meseca saopštile da Ministarstvo stvara atmosferu straha i zastrašivanja među Avganistancima putem zakona i metoda koje se koriste za njihovo sprovođenje.

- S obzirom na višestruka pitanja istaknuta u izveštaju, stav koji su de fakto vlasti izrazile da će se ovaj nadzor povećavati i širiti daje razloga za značajnu zabrinutost za sve Avganistance, posebno žene i devojke - rekla je Fiona Frejzer, šefica službe za ljudska prava u misiji UN-a u Avganistanu.

BONUS VIDEO: PAKISTAN LANSIRAO PRVU BALISTIČKU RAKETU -  Projektil opremljen jedinstvenim navigacionim sistemom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje