PREGOVORI O GAZI NISU PROPALI: Kirbi izjavio da ima napredka

Novosti online

23. 08. 2024. u 19:34

POTPAROL Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi negirao je danas izveštaje da su pregovori o primirju u Gazi, koji se ove nedelje vode u Kairu, na ivici kolapsa i dodao da je postignut napredak, iako su razgovore uglavnom vodili izraelski i egipatski pregovarači.

ПРЕГОВОРИ О ГАЗИ НИСУ ПРОПАЛИ: Кирби изјавио да има напредка

Foto Tanjug/AP

Kirbi je takođe napomenuo da se razgovori u Kairu nastavljaju danas i da će u tim razgovorima učestvovati direktor CIA Vilijam Berns, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da su razgovori o primirju u Pojasu Gaze konstruktivni, a da je neophodno je da se sve strane udruže kako bi radile na implementaciji predloženog sporazuma.

Kirbi rekao je novinarima da bi militanti Hamasa trebalo da učestvuju u pregovorima, kojima su u četvrtak prisustvovali pregovarači iz Izraela, Sjedinjenih Država, Egipta i Katara, prenosi Rojters.

- Mi smo u Kairu. Oni su u Kairu. Potrebno nam je da Hamas da učestvuje, i moramo da razgovaramo o najbitnijim detaljima (sporazuma). I to je ono na šta smo ovde fokusirani u narednim danima ovde tokom vikenda - rekao je Kirbi.

Prošlog petka, Bela kuća je podnela ono što je označila kao ''finalni predlog za premošćavanje“ razlika između Izraela i Hamasa, koji je Tel Aviv prihvatio, dok su zvaničnici palestinske organizacije kritikovali ponudu, ali je još uvek nisu zvanično odbacili.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije ove nedelje da će strane morati da održe naknadne razgovore kako bi finalizirale implementaciju sporazuma, čak i ako Hamas prihvati predlog.

Uprkos tome, Hamas ne učestvuje u novoj rundi pregovora u Kairu ove nedelje, a Kirbi nije ukazao da postoji mogućnost da će strane uskoro finalizovati dogovor.

Egipatski i katarski posrednici su u kontaktu sa palestinskom grupom, ali arapski zvaničnici iz zemalja posrednica su ranije ove nedelje za Tajms of Izrael rekli da američki predlog udovoljava izraelskim zahtevima, uključujući i pitanje Filadelfijskog koridora na granici sa Egiptom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu insistira na novom zahtevu koji je podneo prošlog meseca da Izraelu bude dozvoljeno da zadrži svoje snage u Filadelfijskom koridoru kako bi sprečio šverc oružja iz Egipta u Gazu.

Kairo i Hamas se protive tom stavu, a SAD su nastojale da unaprede alternativna rešenja za sprečavanje krijumčarenja bez zadržavanja IDF na granici između Egipta i Gaze, ali za sada nema naznaka da je Tel Aviv spreman da pregovara o ovom pitanju.

BONUS VIDEO:
DRAMATIČAN SNIMAK IZ GAZE: Pogledajte upad izraelske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje