GLAVNI TUŽILAC MKS-A POZVAO SUDIJE DA HITNO REAGUJU: Apelovao na izdavanje hitnih naloga za hapšenje Netanijahua i Sinvara

Novosti online

23. 08. 2024. u 22:02

GLAVNI tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan danas je pozvao sudije da hitno izdaju naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i lidera Hamasa Jahju Sinvara, navodeći da je to u nadležnosti ovog suda.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ МКС-А ПОЗВАО СУДИЈЕ ДА ХИТНО РЕАГУЈУ: Апеловао на издавање хитних налога за хапшење Нетанијахуа и Синвара

Foto: Printskrin Youtube

- Po ustaljenom zakonu Sud ima nadležnost u ovoj situaciji - napisao je Kan u pravnom podnesku od 49 stranica, prenosi Tajms of Izrael.

On je pozvao veće pretpretresnih sudija MKS-a da ''hitno donese odluke“ o zahtevima koje je u maju podneo za poternice za Netanijahuom, Sinvarom i izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, zajedno sa ubijenim političkim liderom Hamasa Ismailom Hanijehom i vojnim šefom Muhamedom Deifom.

Podnesak koji je podneo Kan dolazi kao odgovor na pravne argumente desetina zemalja, akademika, grupa žrtava i grupa za ljudska prava koji ili odbacuju ili podržavaju ovlašćenje suda da izdaje naloge za hapšenje u istrazi o izraelskom ratu u Gazi i napadu Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Kan je u svom zahtevu za izdavanje naloga za hapšenje u maju optužio Netanijahua, Galanta i trojicu lidera Hamasa za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

Izrael nije potpisnik Rimskog statuta, zbog čega se Netanijahu i Galant ne suočavaju sa bilo kakvim neposrednim rizikom od krivičnog gonjenja, ali bi pretnja hapšenjem mogla da oteža putovanja u inostranstvo.

BONUS VIDEO:

PRIČA IZ GAZE O ŽIVOTU I RADU SA DECOM: Psihoterapeut Snežana Anđelić | Nije samo naslov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje