GODIŠNJICA SMRTI JEVGENIJA PRIGOŽINA: Ovako je šef Vagnera izgradio svoju imperiju (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 08. 2024. u 23:14

NA današnji dan prošle godine u avionskoj nesreći pod do danas nerazjašenjenim okolnostima poginuo je Jevganij Prigožin, šef Vagnera, plaćeničke vojne grupe koja se tokom invazije na Ukrajinu najviše angažovala u osvajanju Bahmuta.

ГОДИШЊИЦА СМРТИ ЈЕВГЕНИЈА ПРИГОЖИНА: Овако је шеф Вагнера изградио своју империју (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Smrt Jevgenija Prigožina je usledila svega dva meseca nakon što je propao njegov pokušaj puča i marš na Moskvu, nakon sukoba sa Sergejom Šojguom, tadašnjim ministrom odbrane i Velrijem Gerasimovim, načelnikom Generalštaba.

U avionu koji je leteo iz moskve za Sankt Peterburg 23. avgusta prošle godine bilo je sedam putnika i troje članova posade. Pored Prigožina poginuo je i Dmitrij Utkin, osnivač Vagnera i jedan od njegovih najpoznatijih članova, poznati ekstremni desničar sa istetoviranim nasictičkim simbolima.

- Vođa Vagner grupe, heroj Rusije, istinski patriota svoje domovine, Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je, a to je rezultat akcija izdajnika Rusije - saopštio je tada Vagner.

Danas, godinu dana kasnije ostatci propagandnog sistema koji je stvorio Prigožin nastavljaju da zagađuju informativnu arenu, navodi se u izveštaju Reportera bez granica (RSF).

Neke od medijskih mreža koje je on osnovao i dalje su aktivne. Ove mreže su sada na liniji Kremlja i podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu, dok njegovi naslednici održavaju njegove "metode" dok se bore za ono što je ostalo od njegove imperije.

"Komandosi grupe Vagner ispred oklopnog vozila Tajfun u jednoj od zemalja Sahela u Africi". Ova poruka je objavljena 23. jula i to je bilo poslednja objava koju je poslao Nikita Feđanin, administrator Telegram kanala Siva zona, povezanog sa Vagnerom.

Ovaj ruski propagandista ubijen je nekoliko dana kasnije zajedno sa drugim plaćenicima Vagner grupe u Maliju. Poruka koja potvrđuje Feđanjinovu smrt jedina je od tada objavljena na ovom kanalu, koji je ostao aktivan nakon Prigožinove smrti 23. avgusta 2023.

Veći deo Prigožinove medijske imperije, koja je uključivala propagandne kuće, fabrike trolova i Telegram kanale, demontiran je nakon njegove neuspele pobune u junu 2023. i njegove smrti dva meseca kasnije. Ali neki od njegovih medija i dalje postoje i nastavljaju sa dezinformisanjem, navodi se.

Mreže povezane sa Vagnerom na Telegramu su u skladu sa narativom Kremlja. Najpopularniji kanali - Siva zona (565.000 pratilaca), Vagnerov orkestar (580.000 pratilaca) i Prigožinova kapa (331.000 pratilaca) - ranije su kritikovali odluke ruske vojne komande u Ukrajini koje su dovele do vojnih neuspeha.

Oni sada drže zvaničnu liniju i, na primer, prenose video zapise o napredovanju ruske vojske na okupiranim teritorijama i izjave ruskih zvaničnika, ne zaboravljajući da odaju počast Vagnerovim veteranima koji su se borili u Ukrajini.

Oni takođe pokrivaju operacije Vagner grupe u drugim zemljama kao što su Centralnoafrička Republika, Mali i Venecuela.

- Na okupiranim ukrajinskim teritorijama, Aleksandar Malkevič, nekadašnji blizak prijatelj Vagnerovog šefa, preuzeo je baklju i osnovao sopstvenu imperiju dezinformacija po Prigožinovom modelu. Osuđujemo ove mreže, koje zagađuju informacionu arenu i transformisale su okupirane regione Ukrajine u informacione crne rupe koje primaju samo rusku propagandu -  navodi se u izveštaju RSF.

Nisu svi Prigožinovi mediji nestali, a neki su spremni da nastave sa radom. U junu 2024. godine, ruski sud je odbio zahtev "Roskomnadzora", ruskog regulatora za telekomunikacije, da suspenduje licence "RIA FAN", "Narodnie novosti" i "Ekonomika Segodnia", tri njegova vodeća medija, koja su zatvorena u leto 2023.

Prema izveštaju u Fontanka.ru, nezavisnom mediju sa sedištem u Sankt Peterburgu, pravna lica ova tri medija su zamrznuta, ali i dalje postoje i finansiranje njihovih domena je osigurano još nekoliko meseci. Nedavno su vođeni razgovori sa Prigožinovim sinom i naslednikom, Pavelom Prigožinom, o njihovom oživljavanju.

Foto Tanjug/AP

 

Prigožinovi bivši pomoćnici vode žestoku bitku da budu jedini gospodari dezinformacija. Presuda kojom su tri vodeća medija spasena od blokade usledila je nekoliko dana nakon hapšenja Ilje Gorbunova, propagandiste i najvišeg menadžera Patriot Media Group, holdinga u vlasništvu Prigožina koji je raspušten u leto 2023.

Gorbunov je optužen za "iznudu" od strane Aleksandra Malkeviča, nekadašnjeg Prigožinovog radnika i bliskog prijatelja koji je razvio propagandnu mrežu Kremlja na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija od februara 2022.

Glavni čovek za propagandu u okupirnaoj Ukrajini

Malkevič, koji kaže da se distancirao od Prigožina 2021. nakon što je deo svoje karijere proveo u bliskoj vezi sa Vagner grupom, zadržao je svoju ulogu glavnog propagandiste na ukrajinskim okupiranim teritorijama.

Obučen za Prigožinove "metode", Malkevič je posebno aktivan na društvenim mrežama i često skreće pažnju na sebe objavljujući "preporuke" za "novinare" na okupiranim teritorijama, učestvujući na forumima mladih na ovim teritorijama i intervjuišući lokalne "vlasti".

Nakon što je Rusija pokrenula intervenciju u februaru 2022, Malkevič je osnovao propagandne medije u okupiranim jugoistočnim regionima Ukrajine, uključujući "Mariupolj 24" u Mariupolju, "TV Tavria" u Hersonu, koji je bio okupiran do novembra 2022. i grupu "ZaMedia" u Melitopolju, koja uključuje TV kanal, radio stanicu, i nekoliko lokalnih novina.

Ove propagandne kuće nikada nisu prestale da šire narativ Kremlja, sistematski prikazujući rusku okupaciju kao "oslobođenje", emitujući pozive za pridruživanje ruskim oružanim snagama i pokrivajući svaki potez Vladimira Putina.

Potraga iz Amerike i Ukrajine

Malkevičev propagandni sistem u Vagnerovom stilu nije prošao nezapaženo. Američki Stejt department nudi nagradu od 10 miliona američkih dolara (oko devet miliona evra) za informacije koje bi dovele do Malkevičeve "lokacije ili identifikacije" zbog mešanja u izbore u SAD.

Verni relej moskovske propagande koji se specijalizovao za podršku ruskom carstvu dezinformacija među lokalnim stanovništvom na okupiranim teritorijama Ukrajine, Malkevič često regrutuje mlade Ukrajince koji žive pod okupacijom za svoje propagandne medije.

Ali pravosudni sistem u slobodnoj Ukrajini okrenuo je pogled na neke od njegovih mladih saradnika. Među njima je i Oleksandr Jakimets, 19-godišnji ukrajinski propagandista koji radi za TV kanal "Mariupolj 24", koji je pod istragom od januara 2024. zbog "saradnje", i Igor Belinski, direktor montaže kanala, koji je bio predmet "saradnje" od maja 2024. godine.

Ukrajina je na 61, a Rusija na 162. mestu od 180 zemlja, po svetskom indeksu slobode štampe, zaključuje se u tekstu Reportra bez granica.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje