DRAMA NA EGEJSKOM MORU: Grci pripucali na čamac sa 14 putnika, ima mrtvih

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 08. 2024. u 00:25

U INCIDENT koji se dogodio danas kod ostrva Simi u Egejskom moru kada je grčka Obalska straža ispalila hice upozorenja ka brodu koji je prevozio migrante, stradao je jedan muškarac, saopštile su vlasti.

ДРАМА НА ЕГЕЈСКОМ МОРУ: Грци припуцали на чамац са 14 путника, има мртвих

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U saopštenju, Obalska straža je navela da je muškarac umro "verovatno od metka", a da su pripadnici straže pucali na vanbrodski motor čamca sa migrantima u pokušaju da ga zaustave nakon što su migranti navodno ignorisali upozorenja da zaustave plovilo.

Zvaničnik Obalske straže rekao je za Rojters da je istraga pokrenuta, ali nije izneo detalje.

Izvor je za britansku agenciju napomenuo da je grčki tužilac naredio hapšenje oficira Obalske straže koji je pucao i oduzimanje tog oružja.

Čamac prevozo 14 migranata

Čamac koji je prevozio 14 migranata, uključujući osam muškaraca, jednu žena i pet maloletnika, napustio je obližnje obale Turske i ilegalno ušao u grčke teritorijalne vode, saopštila je Obalska straža.

Kako se dodaje, kada ga je locirala patrola, čamac je povećao brzinu i nije reagovao na vizuelna i zvučna upozorenja.

Zatim je izveo opasne manevre, približio se brodu obalske straže i doveo u opasnost živote članova posade obalske straže, navodi se u saopštenju Obalske straže.

Ispaljeni hici upozorenja

- Ispaljeni su hici upozorenja kako bi se sprečio neposredan rizik za plovilo Obalske straže i njegovu posadu, a potom su ispaljeni ciljani hici na vanbrodski motor sa ciljem da se gliser imobiliše - saopštila je straža.

Rojters navodi da se veruje da je ubijeni muškarac državljanin Kuvajta, a uhapšene su još dve osobe zbog sumnje na šverc ljudi.

Grčka je najčešća prva stanica migranata na putu ka drugim zemljama EU od 2015, što je izazvalo humanitarnu krizu bez presedana, a od tada je na Mediteranu nastradalo hiljade ljudi.

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI -  Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje