uživoRAT U UKRAJINI: Upozorenje Kijevu iz Nemačke - Od operacije u Kursku nema strateške koristi; Strahoviti gubici VSU u Kurskoj oblasti

Novosti online

24. 08. 2024. u 07:51 >> 19:29

RAT u Ukrajini - 913. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Упозорење Кијеву из Немачке - Од операције у Курску нема стратешке користи; Страховити губици ВСУ у Курској области

FOTO: AP/Tanjug

 

Predsednik priznao: Poljski tenkovi učestvuju u napadu na Kursku

Predsednik Poljske Andžej Duda priznao je da tenkovi koje je ta zemlja isporučila Kijevu učestvuju u napadu ukrajinske vojske na Kursku oblast Rusije.

Duda je danas doputovao u nenajavljenu posetu Ukrajini kako bi učestvovao u obeležavanju Dana nezavisnosti.

Foto: Jutjub/Matsimus

On je posle sastanka sa Vladimirom Zelenskim rekao da „tenkovi PT-91 'tvardi', isporučeni pre više od godinu dana, učestvuju u borbama u oblasti oko Kurska“.

Poljski predsednik je obećao dalju vojnu i političku podršku Kijevu.

Podsetimo, ruski zvaničnici su istakli da Ukrajinci izvode napad na Kursku oblast uz sveobuhvatnu podršku Zapada koji je odobrio operaciju.

Zelenski i Šolc razgovarali su o nastavku finansiranja odbrambene podrške Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o nastavku finansiranja odbrambene podrške Ukrajini i korišćenju zamrznutih sredstava Ruske Federacije.

-Razgovarali smo o nastavku finansiranja odbrambene podrške Ukrajini i korišćenju zamrznutih sredstava Ruske Federacije, kao i o saradnji i daljim kontaktima unutar formata Ramštajn. Zahvalio sam Nemačkoj na dve i po godine liderstva. Veoma nam je važno da imamo pouzdane prijatelje koji će biti uz nas dok ne postignemo pravedan i trajan mir, naveo je Zelenski na Telegramu.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

On je informisao Šolca o situaciji na liniji fronta i trenutnim potrebama Odbrambenih snaga Ukrajine, posebno u oklopnim vozilima i opremi PVO.

Zelenski je izrazio je saučešće zbog napada nožem u gradu Zolingenu u kojem su ubijene tri osobe i povređeno još osmoro ljudi.

Upozorenje Kijevu iz Nemačke: Od operacije u Kursku nema strateške koristi

Od upada ukrajinske vojske u rusku Kursku oblast nema strateške koristi, izjavio je nemački vojni strateg Hendrig Remel.

Kako je rekao, Rusija zbog upada Ukrajinaca u Kursku oblast nije izvela ni jednu borbenu jedinicu iz zone specijalne operacije.

-Oni i dalje drže sve u svojim rukama, pritisak na Donbas je i dalje tu. Vojno-strateška korist od napada na Kursku oblast, iz tog ugla, je praktično nepostojeća, rekao je Remel.

Nemački strateg je takođe mišljenja i da je Kijev na ovaj način pokušao da Zapadu pošalje signal da mu je potrebno još naoružanja.

Rusi spremni za novu kontraofanzivu

Ruska vojska je u stanju visoke borbene gotovosti i spremna je ukoliko Kijev pokrene ofanzivu na Hersonsku oblast iz pravca Crnog mora, saopštio je gubernator Vladimir Vasiljenko.

-Naši vojnici su u punoj borbenoj spremnosti. Ako krenu na nas, daćemo nezapamćen odgovor, rekao je on.

Strahoviti gubici VSU u Kurskoj oblasti

Ruske jedinice su u Kurskoj oblasti likvidirale više od 360 ukrajinskih vojnika za minula 24 sata, uništile 29 jedinica oklopne tehnike uključujući dva tenka, tri borbena vozila, dva oklopna transportera, 22 oklopna vozila i dve artiljerije. Ukupno, tokom borbi na Kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 5.500 vojnika.

Foto Tanjug/AP

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 2400 vojnika za dan, više od 30 komada oklopne tehnike

Jedinice vojne grupacije „Centar“ poboljšale su svoje taktičke položaje, a za minula 24 časa u borbama likvidirale su do 580 ukrajinskih vojnika;

Grupa „Jug“ je zauzela povoljnije položaje na visoravnima, a tokom borbi snage Kijeva su izgubile do 690 vojnikau područjima Časovog jmara, Perejeѕdnog, Vasjukovke, Zaliznjanskog, i drugih mesta u DNR;

Grupacija „Sever“ je u Sumskoj i Harkovskoj oblasti likvidirala do 135 ukrajinskih vojnika;

Foto Tanjug/AP

Grupa „Zapad“ je takođe poboljšala svoje taktičke položaje i nanele gubitke ukrajinskim brigadama u blizini mesta Petropavlovka, Krugljakovka, Stepova Novoselovka u Harkovskoj oblasti, i kod Torskog u DNR. Ukrajinska vojska je izgubila do 520 vojnika;

Jedinice grupe „Istok“ su tokom borbi likvidirale do 130 ukrajinskih vojnika i uništili francusku haubicu „cezar“.

Ruske jedinice su u Kurskoj oblasti likvidirale više od 360 ukrajinskih vojnika za minula 24 sata.

 

 

Sramna odluka Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje aktivnost "religioznih organizacija povezanih sa Rusijom", između ostalog, kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), objavljeno je na sajtu Vrhovne rade.

Eksplozije u Hersonu

Eksplozije su odjeknule u gradu Hersonu koji je pod kontrolom ukrajinske vojske, saopštavaju mediji.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom istočne Ukrajine oko 11.50 po lokalnom vremenu – u Sumskoj, Odeskoj, Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.
 

Udar na oružane snage Ukrajine pre nego što su poslate u Kursku oblast

U subotu ujutru, u u Sumskoj oblasti, ruske oružane snage su izvršile napad visokoeksplozivnom avio-bombom na koncentraciju ukrajinskih militanata koji su bili poslati u Kursku oblast, rekao je Sergej Lebedev za RIA Novosti.

- U četiri ujutru, FAB bomba je poslata u okrug Junakijevski. Banderovci koji su se tamo okupili u kdru su hteli da da u Kursku oblast - ​​rekao je sagovornik agencije.

Lebedev je ranije u subotu uveče rekao da su ruske trupe izvršile brojne napade na objekte i osoblje Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti. Konkretno, u Gluhovu su bili napadnuti militanti koji su trebali biti poslati u oblast Kursk. Kao rezultat toga, prema podacima podzemlja, uništeno je najmanje 20 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Dve osobe su povređene u napadu dronom u regionu Voronjež

U regionu Voronježa dve osobe su povređene u napadu ukrajinskih dronova, javio je guverner Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu .

- Ukupno su tokom protekle noći dežurne snage protivvazdušne odbrane i opreme za elektronsko ratovanje u regionu Voronježa uništile i ugušile pet bespilotnih letelica. Dve osobe su povređene: jedna žena je hospitalizovana u teškom stanju, druga je zadobila ogrebotine i odbila hospitalizaciju - napisao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje