UŽASNE SCENE U TURSKOJ: Vandali oskrnavili pravoslavno groblje, polomili spomenike, iskopali rake

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 08. 2024. u 16:33

PRAVOSLAVNO groblje Agios Eleftherios u naselju Tataoulon (Kurtulus) u Istanbulu staro 159 godina oskrnavljeno je, preneli su danas grčki i turski mediji.

УЖАСНЕ СЦЕНЕ У ТУРСКОЈ: Вандали оскрнавили православно гробље, поломили споменике, ископали раке

Foto: Profimedia

Turski mediji su preneli da su zaposleni na groblju juče otkrili da je probijena ograda groblja od bodljikave žice, da su oštećeni nadgobni spomenici i grobovi i iskopane jame u kojima su ostavljeni anestezirani psi, prenosi portal Katimerini.

Navodi se da je o upadu vandala i skrnavljenju pravoslavnog groblja odmah obaveštena turska policija koja je izvršila uviđaj i prikupile dokaze.

Snage bezbednosti i terenske ekipe koje su pronašle duboku iskopinu na groblju, napdravljenu iz za sada nepoznatih razloga i anestezirane pse koji su veterinarski zbrinuti na licu mesta.

- Napad koji se dogodio jutros na grčkom pravoslavnom groblju Agios Elefterios izazvao je veliku tugu u našoj zajednici. Ovaj napad se ocenjuje kao potez protiv naših verskih vrednosti. Potpuno smo uvereni da će policijske snage u najkraćem mogućem roku privesti odgovorne počinioce", navodi se u saopštenju mesnog odbora zajednice Tataoulon.

Rimsko groblje Agios Eleftherios, nekropola grčke pravoslavne zajednice u tom delu Turske, nalazi se u okrugu Kurtulus od 1865. godine.

Groblje, koje postoji 159 godina, ima veliki verski i kulturni značaj, a celo područje postalo je simbol različitih zajednica koje su mirno koegzistirale kroz istoriju.
 

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje