AMERIČKI ANALITIČAR: Kremlj ne veruje u mogućnosti Su-57? (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 08. 2024. u 21:11

PREMA ruskom Ministarstvu odbrane, Su-57 Felon je korišćen u sukobu u Ukrajini za operacije izvan vizuelnog dometa.

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: Кремљ не верује у могућности Су-57? (ВИДЕО)

Foto MoD Rusija


Ove informacije je teško proveriti, čak i kada se razmatraju potencijalni ruski napadi pomoću krstareće rakete H-59M2, koja je navodno dizajnirana isključivo za Su-57.

Ekskluzivnost H-59M2 u odnosu na Su-57 proizilazi iz testa 2019. u Siriji, gde je Su-57 lansirao ovu raketu, na osnovu ruskih izveštaja. Međutim, neki izvori tvrde da Su-30 i Su-34 takođe mogu da koriste ovu raketu.

Peter Suciu, pisac iz Mičigena, tvrdi da čak i ako su tvrdnje ruske vojske o sukobima izvan vizuelnog dometa tačne, to se ne odražava dobro na Kremlj. Iako je pohvaljen zbog njegove napredne prikrivenosti i sposobnosti, Suciu napominje da zapadni stručnjaci veruju da radarski presek Su-57 i ukupni dizajn nisu u skladu sa pravim standardima pete generacije, što ga čini manje prikrivenim od američkog F-35. Štaviše, borba Rusije sa poteškoćama za masovnu proizvodnju aviona dodatno je umanjila njegov uticaj.

-Ograničeno raspoređivanje Su-57 u Ukrajini nagoveštava da čak ni Moskva možda ne veruje u potpunosti u navodne stelt sposobnosti lovca, primećuje autor. - Čini se da ruski zvaničnici sumnjaju u njegovu prikrivenu efikasnost u dovoljnoj meri da bi izbegli njegovo razmeštanje na neprijateljskoj teritoriji.

Ovaj skepticizam nije ograničen samo na zapadne stručnjake. Ruski vojni analitičar Vladimir Tučkov tvrdi da Su-57 ne ispunjava standardne kriterijume za lovce pete generacije, posebno u pogledu prikrivenosti. On je istakao da mlaznice motora aviona nisu skrivene u trupu, što povećava radarsku vidljivost aviona. Pored toga, on je istakao da Su-57 koristi manje kompozitnih materijala u poređenju sa drugim stelt lovcima, što dodatno smanjuje njegovu sposobnost da izbegne radar.

Ruski analitičar odbrane Aleksej Ram takođe je naglasio da Su-57 nema naprednu stelt tehnologiju koja se može videti u njegovim zapadnim parnjacima, kao što je F-22 Raptor. On je napomenuo da Su-57 ima veći radarski presek od F-22, što olakšava otkrivanje neprijateljskim radarima. Štaviše, Mihail Hodarjonok, penzionisani ruski pukovnik i vojni komentator, pomenuo je da se razvoj Su-57 suočio sa brojnim kašnjenjima i tehničkim problemima, posebno sa njegovim motorima.

Su-57, koji Rusija često reklamira kao stelt lovac pete generacije, bio je pod nadzorom zapadnih i ruskih stručnjaka. Neki su primetili da izgleda da njegov dizajn odražava karakteristike tipičnije za lovce četvrte generacije, a ne za pravi avion pete generacije.

Ruski analitičari, uključujući Olega Katkova, ukazali su na nedostatke Su-57, posebno u proizvodnji i operativnoj spremnosti. Katkov je napomenuo da je Rusija naišla na poteškoće u masovnoj proizvodnji Su-57, sa samo nekoliko u aktivnoj službi, od kojih su neki i dalje prototipovi. Ovaj proizvodni nedostatak dovodi u sumnju njegov položaj kao potpuno funkcionalnog lovca pete generacije.

Ova kombinovana pitanja – upitne stelt sposobnosti, proizvodne prepreke i aspekti dizajna koji podsećaju na lovce četvrte generacije – nastavljaju da izazivaju debatu o klasifikaciji Su-57. Njegova strategija raspoređivanja, koja često izbegava direktno učešće u zonama sukoba, doprinosi skepticizmu oko njegovih pravih sposobnosti.
Suciu je istakao da pored ovih izazova, još jedno ključno pitanje su čiste brojke. Rusija jednostavno ne može da postigne serijsku proizvodnju i konstruisala je manje od deset jedinica. Čak i da su ove letelice ispunile sva očekivanja, još uvek ne bi bilo dovoljno da se obeleži dramatičan pomak koji Moskva obećava. Da se ​​jasno kaže, SAD bi verovatno više puta odlagale projekat, ali se čini da se Kremlj toliko duboko posvetio da je njihova jedina opcija sada da guraju napred i nadaju se najboljem.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje