"SUDIJE DA HITNO ODLUČE": Oglasio se Međunarodni krivični sud o prvom čoveku Izraela

Novosti online

24. 08. 2024. u 17:03

GLAVNI tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) pozvao je sudije da hitno odluče o njegovim zahtevima za hapšenjem izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izraelskog ministra odbrane Joava Galanta i trojice čelnika Hamasa.

СУДИЈЕ ДА ХИТНО ОДЛУЧЕ: Огласио се Међународни кривични суд о првом човеку Израела

Foto: Tanjug/AP

Dvojica Hamasovih čelnika, čije je hapšenje ranije zatraženo, međutim, već su proglašena mrtvim.

Glavni tužilac Karim Kan istakao je da Međunarodni krivični sud ima nadležnost da istražuje izraelske državljane koji su počinili zločine na palestinskim teritorijama.

On je zahteve za hapšenjem podneo još u maju, od kada navodi da bi svako odugovlačenje postupka uticalo na prava žrtava.

Takođe je danas i izraelski premijer "ukrstio rogove" sa izraelskim pregovaračima o prekidu vatre.

Netanjahu i dalje insistira na ideji da se Izrael neće povući iz takozvanog Filadelfijskog koridora na jugu Pojasa Gaze, saopštila je osoba upoznata sa tokovima pregovora.

Filadelfijski koridor, duž granice sa Egiptom, i koridor Necarim koji preseca sredinu Pojasa Gaze, dve su glavne tačke prepreka u pregovorima koje podržavaju Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države.

Netanjahu je više puta insistirao da Izrael neće odustati od kontrole nad Filadelfijskim koridorom jer želi da spreči Hamas da švercuje oružje i borce preko granice sa Egiptom. On je takođe rekao da Izrael mora da održava kontrolne punktove u koridoru Necarim kako bi zaustavio kretanje naoružanih boraca Hamasa iz južnog dela Pojasa Gaze na sever.

- Premijer insistira da se ova situacija nastavi, suprotno pritiscima određenih elemenata u pregovaračkom timu koji su voljni da se povuku odatle - rekao je izvor blizak pregovačkom timu, prenosi Rojters.

Izraelska televizija Kanal 12 ranije je javila da je Netanjahu izrazito kritičan prema pregovaračkom timu, koji je predvodio Dejvid Barnea, šef obaveštajne službe Mosada, zbog toga što je navodno spreman da učini previše ustupaka.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)