PREDSEDNIK POLJSKE PORUČIO IZ KIJEVA: Dan nezavisnosti Ukrajine je praznik nezavisnosti cele Centralne Evrope

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 08. 2024. u 17:04

DAN nezavisnosti Ukrajine je praznik nezavisnosti cele Centralne Evrope, jer bez nezavisne Ukrajine ne može biti nezavisne Poljske i drugih zemalja regiona, poručio je poljski predsednik Andžej Duda tokom govora na Sofijskom trgu u Kijevu povodom nacionalnog praznika.

ПРЕДСЕДНИК ПОЉСКЕ ПОРУЧИО ИЗ КИЈЕВА: Дан независности Украјине је празник независности целе Централне Европе

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

- Vaš Dan nezavisnosti je, u izvesnom smislu, proslava nezavisnosti cele Centralne Evrope, jer bez nezavisne Ukrajine teško je govoriti o nezavisnoj i bezbednoj Poljskoj, Litvaniji ili drugim zemljama našeg regiona - rekao je Duda, prenosi Ukrinform.

Poljski lider je naglasio da je Poljska stajala uz Ukrajinu od samog početka ruske intervencije i dodao da Ukrajinci nisu sami tokom teških iskušenja.

- Poljska je podržavala, podržava i podržavaće ukrajinsku borbu do pobedničkog kraja - rekao je Duda i istakao da Poljaci razumeju Ukrajince bolje od bilo koga drugog, pošto je, kako je naveo, Poljska dva puta u svojoj istoriji izgubila nezavisnost, i obnovila je nadljudskim naporima.

Poljski lider je naglasio da ema ni najmanje sumnje da će "hrabri ukrajinski narod braniti svoju nezavisnost u borbi protiv ruskog agresora". 

On je izrazio uverenje da će se rat uskoro završiti „pobedom snaga slobode nad svetom tiranije“.

Duda je podsetio da je 50-ih godina prošlog veka u Evropi počeo da se oblikuje novi demokratski poredak, koji se zasniva na međusobnom poštovanju i saradnji evropskih naroda, koji se upadljivo razlikuje od "ruskog sveta", koji, kako je ocenio, odlikuje "anticivilizacijski prezir, mržnja i tiranija".

On je naveo da je Poljska 1991. godine prva priznala nezavisnost Ukrajine i da je od samog početka Varšava podržavala prozapadne težnje Kijeva.
Duda je napomenuo da su solidarnost i jedinstvo, koje se moraju jačati, sada ključni u odnosima Ukrajine i Poljske.

- Poljska se neće umoriti i neće ostaviti Ukrajinu samu na putu ka evropskoj zajednici. Mesto nezavisne Ukrajine je u Evropi, jer je svojom odlučnošću i voljom za borbu, kao i krvlju, dokazala da Ukrajinci odavno pripadaju evropskoj porodici. Poljska vas neće ostaviti u ovoj borbi - zaključio je Duda.
 

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje