"AUTOKRATIJA" NA FRANCUSKI NAČIN: Francuski predsednik Makron započeo konsultacije s ciljem imenovanja mandatara za sastavljanje Vlade

Olimpijsko primirje na francuskoj političkoj sceni je završeno, pa je predsednik ove zemlje Emanuel Makron, pre skorašnjeg puta u Beograd, krenuo u obećane konsultacije sa stranačkim prvacima, ne bi li se napredovalo ka imenovanju novog premijera i formiranju Vlade. Ovaj proces izaziva velike trzavice.

АУТОКРАТИЈА НА ФРАНЦУСКИ НАЧИН: Француски председник Макрон започео консултације с циљем именовања мандатара за састављање Владе

Foto: AP/Thibault Camus

Makron ne priznaje levičarima da su pobedili, te shodno tome i ne prihvata mandatara iz njihovog tabora. Istina je da leva koalicija nije osvojila apsolutnu većinu, ali jeste najviše glasova, pa zbog toga i traže da se ispoštuju demokratski uzusi i njima prvo bude ponuđena premijerska funkcija.

Lisi Kaste, koju su odredili kao svoju predstavnicu za ovo nameštenje, ističe da je u stanju da obezbedi većinu za normalno funkcionisanje vlasti. Levičari se povode dosadašnjom praksom upravo Makronovih centrista koji su do sada – a i trenutno u tehničkom mandatu – vladali staranjem ad-hok većine za svaki zakon i odluku u skupštini, pojedinačno.

Emanuel Makron, međutim, misli da vlast tako neće biti stabilna. Ali, svi ostali imaju još manje podrške u javnosti. Predsednik pokušava da pronađe ličnost koja bi uspela da ujedini struje oko centra, s umerenog desnog i levog krila. Levičari, međutim, uzvikuju da to nije demokratski. Nepotčinjeni su, tako, poručili da će zatražiti Makronov opoziv s funkcije šefa države, ukoliko ne imenuje Lisi Kaste za premijerku.

Predsednik je juče u tako uzburkanoj atmosferi započeo konsultacije u Jelisejskoj palati s predstavnicima partija, grupa u parlamentu i senatu. Na ovaj sastanak je još ranije poručila da će ići i Lisi Kaste, ispred vodeće koalicije. Dolazeći u Jelisej u ime Novog narodnog fronta poručila je da ima rešenje za stabilnost. Iz ove koalicije naglašavaju da su odlučniji nego ikad, da ne postoji "plan B" i da Makron "nema izbora".

Zaoštrili su diskurs, pa tako predsednika optužuju da ima ponašanje "autokrate", kao što je istakao jedan od vodećih političara iz ove grupacije Manuel Bompar. Iz političkog ćorsokaka u koji se zapalo 7. jula, posle drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, još se ne nazire izlaz.

ATAL I BARDELA

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, najviše podrške u javnosti za premijersku funkciju imaju aktuelni predsednik Vlade Gabrijel Atal i vođa krajnje desnice iz stranke Nacionalno okupljanje Žordan Bardela. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje