UDAR NA DŽIHADISTE U SIRIJI: Ruski projektili ispaljeni iz Su-24 pogodili skrovišta militanata u blizini američke baze (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 08. 2024. u 17:51

RUSKI udari su pogodili dva skrovišta koja koriste militanti u istočnom sirijskom gubernatu Deir Ezor, rekao je 19. avgusta kapetan prvog ranga Oleg Ignasjuk, zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje u Siriji.

УДАР НА ЏИХАДИСТЕ У СИРИЈИ: Руски пројектили испаљени из Су-24 погодили скровишта милитаната у близини америчке базе (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

-U toku proteklog dana, ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) izvele su vazdušne udare na dva mesta razmeštanja militanata koji su napustili oblast Al Tanf [koju kontrolišu snage Sjedinjenih Država] i krili se u teško dostupnim oblastima al Bišri u guberniji Deir Ezor, rekao je ruski vojni zvaničnik.

Video snimci koji pokazuju vazdušne napade koje je najavio ruski centar za pomirenje u Siriji pojavili su se na mreži 18. i 19. avgusta.

Oko 200 američkih vojnika obično je raspoređeno u garnizonu u al-Tanfu, zajedno sa stotinama militanata iz proksi grupe poznate kao Sirijska slobodna armija.

SAD održavaju zonu zabrane letova od 55 kilometara oko al-Tanfa. Međutim, lovci bombarderi VKS redovno nadleću garnizon.

SAD tvrde da su prisutne u al-Tanfu da bi se suprotstavile ISIS-u. Ipak, ruska strana smatra da je prava svrha garnizona blokada strateškog autoputa Damask-Bagdad.

Pored toga, garnizon se navodno koristi kao ispostava za prikupljanje obaveštajnih podataka, omogućavanje izraelskih napada na Siriju i obuku militanata.

Ruski centar za pomirenje u Siriji je 18. avgusta izvestio da je američki borbeni avion F/A-18 „opasno prišao” ruskom An-30 u blizini Al Tanfa dan ranije.

-Ujutru 17. avgusta, lovac bombarder koalicije F/A-18 opasno se približio avionu ruskih vazdušno-kosmičkih snaga An-30 koji je planirao let iznad Sirije. Incident se dogodio na nadmorskoj visini od oko 6.700 metara iznad oblasti al-Tanf u provinciji Homs, rekao je Ignasjuk i dodao da je ruski pilot pokazao visok profesionalizam i blagovremeno preduzeo mere da spreči sudar.

Ruski centar za pomirenje u Siriji izvestio je o nekoliko sličnih vazdušnih susreta tokom juna i jula, a svi su se desili u blizini Al Tanfa.

Rusija: Avioni međunarodne koalicije narušili su vazdušni prostor Sirije 16 puta

Rusija takođe tvrdi da su avioni međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u jednom danu 16 puta narušili sirijski vazdušni prostor u oblasti al-Tanf.

-U oblasti Al-Tanf, koaliciona avijacija je registrovala 16 kršenja pravila vazdušnog prostora Sirijske Arapske Republike: tri para lovaca F-15 , dva para lovaca-bombardera F/A-18 i tri para A-10, rekao je ruski zvaničnik.

Ignasjuk je takođe napomenuo da je koalicija registrovala sedam slučajeva kršenja odredbi protokola o dekonfliktnosti od 9. decembra 2019. u vezi sa letovima bespilotnih letelica koji nisu koordinisani sa ruskom stranom.

Tenzije između ruske vojne grupe i američkih snaga u Siriji su visoke otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini pre više od dve godine. Nedavna eskalacija od strane SAD mogla bi na kraju dovesti do opasnog incidenta.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje