"ZAŠTITITE UKRAJINSKU PRAVOSLAVNU CRKVU": Patrijarh Kiril apelovao na ceo pravoslavni svet

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 08. 2024. u 18:17

RUSKI patrijarh Kiril obratio se poglavarima pravoslavnih i drugih crkava, kao i verskim organizacijama, apelujući da se zaštiti kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva u Ukrajini.

ЗАШТИТИТЕ УКРАЈИНСКУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ: Патријарх Кирил апеловао на цео православни свет

Foto AP

Podsetimo, Vladimir Zelenski je ranije danas potpisao Zakon o zabrani UPC.

- Dugi niz godina UPC je bila podvrgnuta progonu od strane ukrajinskih vlasti. Protiv sveštenstva i vernika UPC u medijima je bila pokrenuta klevetnička, anticrkvena kampanja s ciljem difamacije kanonskog pravoslavlja, koja je provocirala i opravdavala nasilje, fizičke obračune sa vernicima i sveštenstvom, masovno zauzimanje crkava što je nazivano ‘dobrovoljnim prelaskom’. Čitav niz sveštenika i drugih lica je na osnovu isfabrikovanih krivičnih procesa uhapšen i prebačen u zatvor. Apelujem na vas da dignete glas u zaštitu vernika UPC koje progone - navodi se u obraćanju patrijarha.

Ono je upućeno episkopima pomesnih pravoslavnih crkava, papi Franji, katolikosu Istoka Vasiliju Mar Tomi Mateju Trećem, katolikosu-patrijarhu Asirske Crkve Istoka Maru Avu Rojelu i drugima.

Kiril je ukazao da je očigledno da su odredbe ovog zakona u suprotnosti sa normama Ustava Ukrajine, njenim međunarodnim dogovorima, ljudskim pravima i fundamentalnim principima ljudskih prava i da je to više puta konstatovano u dokumentima značajnih organizacija za ljudska prava.

Priložena je i izjava Svetog Sinoda RPC od 22. avgusta u kojem se osuđuje taj zakon i iznosi zvaničan stav RPC u vezi sa tim.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)