AMERIČKI KOVID "OŽILJAK" OD 18.000 MILIJARDI DOLARA: Fondacija bliska Trampu predlaže naplatu štete od kineske države

K. Lalić Spirković

26. 08. 2024. u 12:11

ŠIROM sveta, pandemija kovid 19 odnela je preko 28 miliona života. Pandemija je koštala samo Ameriku 18.000 milijardi dolara, a ova suma uključuje troškove zbog "viška smrtnosti", izgubljenog prihoda, troškove zbog hroničnih stanja bolesti kod pacijenata kao što je "dugi kovid", zatim troškovima mentalnog zdravlja i gubitke u obrazovanju.

АМЕРИЧКИ КОВИД ОЖИЉАК ОД 18.000 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Фондација блиска Tрампу предлаже наплату штете од кинеске државе

Foto: AP

Svetska banka je ekonomski šok izazvan pandemijom ocenila kao "najveću globalnu ekonomsku krizu u više od jednog veka", sve ovo "stalo je u dokument "Procena troškova pandemije" Heritidž fondacije bliske republikancima u SAD.

U obimnom izveštaju se između redova može proceniti i kojim putem će se voditi politika Vašingtona prema Kini i uopšte kakva će biti budućnost najavljenih zaraza ako se ponovo pojave (ukoliko) Donald Tramp osvoji predsednički mandat u novembru.

Dodaje se da je potrošenih 18.000 milijardi dolara skoro 10 puta više od projektovanog budžetskog deficita Aemerike za 2024.

Najindikativniji zaključak Komisije glasi da bi pandemija bila potpuno "sprečiva" da je Kina "sarađivala". Ovaj zaključak je izveden iz reči komesara Američkog nacionalnog centra za zarazne bolesti dr Roberta Redfilda, virologa koji je bio na čelu CDC-a tokom izbijanja.

 - Da je kineska vlada bila transparentnija i kooperativnija na početku, milioni života i bilioni dolara mogli su biti spaseni. Komisija Heritidža je utvrdila "proksimalno poreklo" (laboratrijski incident) pandemije i izostanak poštenja kineske vlade zajedno sa manjkom transparentnosti i odgovornosti" uz "sistemsko prikrivanje".

To je bio virus arogancije

NA događaju na kojem je predstavljao izveštaj dr Redfild je tvrdio da SARS-CoV-2 pokazuje "jasne znake inženjeringa" i da njegovo poreklo "nema nikakve veze sa" prirodnim događajem prelivanja na životinjskoj pijaci u Vuhanu. Kompletan izveštaj Komisije zaključuje da uprkos četiri godine opsežnog testiranja hipoteza, "nema dokazne osnove" za teoriju prirodnog prelivanja.

Umesto virusnog skoka sa životinje na ljude, dr Redfild je tvrdio da je pandemija "direktna posledica naučne arogancije, pri čemu naučnici koji su namerno poučavali ovaj virus kako da zaraze ljude nikada ne prepoznaju da će nešto poći naopako.

Komisija Heritidža koju je vodio bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Ratklif uz podršku naučnika, ekonomista i pravnika - zaključila je da je virus SARS-CoV-2 počeo da kruži mesecima pre nego što je Peking upozorio svet, verovatno u avgustu-septembru 2019. Kineska vlada je tada ne samo sakrila ove podatke nego je krenula u zataškavanje.

Foto: AP

Iako poreklo pandemije nije bilo u fokusu Komisije, svih devet komesara je zaključilo, bez neslaganja, da je pandemija "vrlo verovatno proistekla iz incidenta u vezi sa istraživanjem u Vuhanu".  Institut za virusologiju u Vuhanu je u to vreme sprovodio opasne eksperimente povećanja funkcije kako bi se virus korona učinio prenosivijim na ljude, i to u alarmantno nesigurnim uslovima - navodi se.

Prevrtanje kamena za poreklo

HERITIDž eksperti navode da je pandemija kovida skoro sigurno najsmrtonosniji i najskuplji događaj 21. veka.
"Reakcija Kine na SARS1 pre 20 godina bila je beznačajna", rekao je dr Džejmi Mecl na predstavanju događaja u Heritidžu. "Reakcija Kine na SARS2, 20 godina kasnije, uprkos svim ovim međunarodnim procesima, bila je još gora. A razlog je to što u prvom slučaju nije bilo odgovornosti za svu zabludu. Sa 28 miliona ljudi mrtvih od posledica i desetinama triliona dolara štete, jednostavno je neprihvatljivo i iskreno nezamislivo da se svaki kamen ne prevrne ispitujući šta je pošlo po zlu.

U celom izveštaju navedeni "odgovor" na buduće pandemije u SAD svakako je najintereantniji:

Treba uspostaviti dvostranačku nacionalnu komisiju za kovid koja će sprovesti "pregled nemara i prikrivanja Kine, kao i procenu domaćih politika koje su sprovedene" kao odgovor na pandemiju.

Stvoriti dvostranačku radnu grupu za reparacije ili kompenzacije koja će pokrivati potraživanja od kineske vlade.

Olakšati podnošenje građanskih tužbi protiv Kine kako bi se omogućilo da civili oštećeni kovidom dobiju nadoknadu izmenom Zakona o imunitetu stranih suverena.

Odvojiti vladine i komercijalne lance snabdevanja SAD od kineskih kompanija koje podržava država.

Revizija svih sredstava američke vlade za biomedicinska istraživanja i srodne istraživačke aktivnosti u Kini. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!