KENEDI MLAĐI KRIVI BAJDENA ZA SUKOB U UKRAJINI: Poslao je DŽonsona da ubedi Zelenskog da razvrgne potpisan sporazum

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 08. 2024. u 20:13

ROBERT F. Kenedi Mlađi optužio je američkog predsednika Džoa Bajdena da je prekinuo mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine 2022. godine, jer je Vašington „želeo rat“.

КЕНЕДИ МЛАЂИ КРИВИ БАЈДЕНА ЗА СУКОБ У УКРАЈИНИ:  Послао је Џонсона да убеди Зеленског да развргне потписан споразум

Tanjug

Kenedi je ovu tvrdnju izneo u petak tokom govora u Arizoni, gde je najavio suspenziju svoje kampanje za Belu kuću u neopredeljenoj državi i podržao republikanca Donalda Trampa.

Prema Kenediju, Vašington je namerno uvukao Moskvu u ukrajinski rat sa ciljem promene režima u Rusiji.

-Predsednik Bajden je poslao [tadašnjeg premijera Velike Britanije] Borisa Džonsona u Ukrajinu da primora predsednika [Vladimira] Zelenskog da raskine mirovni sporazum koji su on i Rusi već potpisali, a Rusi su već povlačili trupe, rekao je sin generalnog tužiloca SAD iz 1960-ih Robert F. Kennedija i nećak predsednika Džona F. Kenedija (Obojica ubijeni).

Moskva je ranije okrivila London za blokiranje ukrajinskog mirovnog sporazuma. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u aprilu da je Kijev odustao od predloženog mirovnog sporazuma sa Rusijom, koji su odobrili pregovarači u Istanbulu, 2022. godine pod pritiskom Britanije. Boris Džonson je posetio Kijev u aprilu te godine i navodno je rekao Zelenskom da se „samo bori“, što je navelo ovog drugog da se povuče iz diskusija. Bivši premijer je od tada negirao da je prekinuo mirovne pregovore.

Kenedi je takođe optužio američku vladu da je izvršila državni udar protiv demokratski izabrane vlade Ukrajine 2014. i da je odbacila Minske sporazume, niz mirovnih protokola o kojima su Ukrajina, Rusija i evropski narodi pregovarali 2019. godine, gurajući Kijev u sukob sa Moskvom.

-Bela kuća, na čelu sa Bajdenom, je više puta odbacivala ruske ponude da se ovaj rat reši mirnim putem, tvrdi Kenedi.

SAD su nastojale da iscrpe rusku vojsku i degradiraju njenu sposobnost za borbu, dodao je on, tvrdeći da ciljevi američke vlade „nemaju nikakve veze“ sa zaštitom suvereniteta Ukrajine.

Kenedi je Ukrajinu opisao kao „žrtvu Zapada“ i „zastupnicu u geopolitičkoj borbi koju su pokrenule ambicije američkih neokonzervativaca za američku globalnu hegemoniju“.

On je dalje objasnio da je Trampovo obećanje da će ponovo otvoriti pregovore sa Rusijom i prekinuti rat čim preuzme dužnost jedan od razloga zbog kojih je podržao kampanju bivšeg predsednika.

Kenedi je jasno stavio do znanja da formalno ne završava svoju trku za Belu kuću i pozvao svoje pristalice da nastave da ga podržavaju u državama gde je malo verovatno da će njihovi glasovi uticati na ishod.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje