DUDA BI DA BRANI RUSE: Moskva će trpeti gubitke, zaštitiću ruske trupe ukoliko napuste Ukrajinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 08. 2024. u 22:06

POLjSKI predsednik Andžej Duda izjavio je danas da je neophodno da Rusija shvati da će i sama trpeti gubitke napadom na nezavisnu državu, ali da je spreman da zaštiti ruske trupe ako napuste teritoriju Ukrajine.

ДУДА БИ ДА БРАНИ РУСЕ: Москва ће трпети губитке, заштитићу руске трупе уколико напусте Украјину

Foto Tanjug/AP

Duda je to rekao na konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Litvanije Ingridasom Šimonite u Kijevu, povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, prenosi ukrajinski UNN.

-Ukoliko (ruske trupe) napuste Ukrajinu, prvi ću pozvati Zelenskog i reći da ih ne tuku dok idu. To mogu obećati ruskim vojnicima. Ali dokle god Rusija napada Ukrajinu u ratu koji je započela, mora shvatiti da će oni koji dođu sa mačem poginuti od mača, rekao je on.

Zelenski ga je na to šaljivo upitao šta će se dogoditi ako je zauzet predsedničkim dužnostima i ne može da se javi, dok je Duda insistirao da će nastaviti da zove dok ne dobije ukrajinskog kolegu.

Ranije danas, Duda je u Kijevu rekao da je Dan nezavisnosti Ukrajine praznik nezavisnosti cele Centralne Evrope, jer bez nezavisne Ukrajine ne može biti nezavisne Poljske i drugih zemalja regiona.

Poljski lider je naglasio da je Poljska stajala uz Ukrajinu od samog početka ruske agresije i dodao da Ukrajinci nisu sami tokom teških iskušenja, dodavši da ne sumnja da će "hrabri ukrajinski narod braniti svoju nezavisnost u borbi protiv ruskog agresora".

On je takođe izrazio uverenje da će se rat uskoro završiti „pobedom snaga slobode nad svetom tiranije“.

Ukrajina danas slavi Dan nezavisnosti u čast usvajanja Akta o proglašenju nezavisnosti Ukrajine, političkog i pravnog dokumenta koji je potvrdio novi status ukrajinske države.

Akt je usvojila Vrhovna Rada Ukrajinske SSR 1991. godine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIGAO NOVI JUSEIN BOLT! Ima 16 godina i upravo je zapanjio ceo svet kako trči na 100 metara (VIDEO)