OBALA SLONOVAČE ISTRAŽUJE UKRAJINSKU AMBASADU? Sumnjiče ih za podršku militantima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 00:05

OBALA Slonovače navodno istražuje umešanost ukrajinske ambasade u obuku militanata i slanje delova za dronove, javili su afrički mediji.

ОБАЛА СЛОНОВАЧЕ ИСТРАЖУЈЕ УКРАЈИНСКУ АМБАСАДУ? Сумњиче их за подршку милитантима

Foto: Depositphotos

Prema malijskom internet portalu "Bamada", vlasti zemlje navodno sprovode istragu, a reč je o učešću ukrajinske diplomatske misije u Abidžanu u "tajnoj vojnoj obuci" i snabdevanju delovima za dronove diplomatskom poštom. Portal ističe da bi, ukoliko se ta informacija potvrdi, to moglo ozbiljno da utiče na odnose dve zemlje.

Takođe, internet portal "AktuNiger" iz Nigera izvestio je da je kijevska ambasada možda angažovana na "koordinaciji obuke militanata u oblasti komunikacija", a takve akcije počinju da zabrinjavaju vlasti Obale Slonovače.

Istovremeno, kako je prenela senegalski "Senenjuz", vlasti Malija i Mauritanije istražuju informacije o obuci terorista na teritoriji Mauritanije od strane ukrajinskih instruktora.

Pored toga, prema izveštajima francuskih medija, militanti iz alijanse malijskih naoružanih separatističkih grupa CSP-DPA trenirali su u Ukrajini.

Niger je 7. avgusta najavio prekid diplomatskih odnosa sa Ukrajinom. Nekoliko dana ranije, istu izjavu dao je i Mali. Razlog je bila podrška Kijeva teroristima.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je tada da je kijevski režim, ne mogavši da pobedi Rusiju na bojnom polju, odlučio da otvori "drugi front" u Africi, pomažući terorističkim grupama u afričkim državama prijateljski naklonjenim prema Moskvi.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)