ZELENSKI USLOVLJAVA INDIJU? Sledeći mirovni samit može u NJu Delhiju, ali...

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 00:30

VLADIMIR Zelenski je predložio da se sledeća konferencija o Ukrajini održi u Indiji, ali pod uslovom da Nju Delhi pristane da potpiše saopštenje prvog samita, prenosi "Hindustan tajms".

ЗЕЛЕНСКИ УСЛОВЉАВА ИНДИЈУ? Следећи мировни самит може у Њу Делхију, али...

Foto: Profimedia

Zelenski je indijskom premijeru Narendri Modiju izneo uslov da Indija mora da prihvati odluke donete na prvoj konferenciji na kojoj se govorilo o rešenju ukrajinske krize, u slučaju da želi da naredni mirovni samit bude održan u Indiji, prenosi list.

Konferencija o Ukrajini održana je u Burgenstoku u Švajcarskoj sredinom juna. Učesnici (ne svi) su potpisali zajedničko saopštenje u kome ističu da bi Kijev se zalažu da Kijev kontroliše Zaporošku nuklearnu elektranu, za besplatano i bezbedano kretanje komercijalnih brodova i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, i oslobađanje svih ratnih zarobljenika sa obe strane.

Pored Indije, ni Brazil, Meksiko, Južna Afrika, Jermenija, Saudijska Arabija i Tajland nisu potpisale zajedničko saopštenje.

Iz Kremlja su poručili da je traženje rešenja ukrajinskog sukoba bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sredinom jula izneo uslove za momentalni prekid vatre u Ukrajini. Međutim, posle ukrajinskog napada na Kursku oblast, Putin je poručio da je nemoguće voditi pregovore sa onima koji "neselektivno udaraju na civile, civilnu infrastrukturu i pokušavaju da stvore pretnje nuklearnim energetskim objektima".

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je pojasnio da mirovni predlozi Moskve i dalje važe, ali da Rusija u ovoj fazi neće pregovarati sa Ukrajinom zbog "avanture" ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)