uživoNAPAD HEZBOLAHA NA IZRAEL: Lansirano više od 320 raketa na 11 baza, Izrael odmah odgovorio - uvedeno vanredno stanje

Novosti online

25. 08. 2024. u 07:51

LIBANSKI Hezbolah pokrenuo je napad na Izrael kao odgovor na ubistvo istaknutog komandanta tog pokreta Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog meseca. Ispaljeno je više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu. Izraelske snage odgovorile bombardovanjem juga Libana. U Izraelu uvedeno vanredno stanje.

НАПАД ХЕЗБОЛАХА НА ИЗРАЕЛ: Лансирано више од 320 ракета на 11 база, Израел одмах одговорио - уведено ванредно стање

Foto: Profimedia

Hezbolah: Za danas završena vojna operacija protiv Izraela

Libanska militantna gruipa Hezbolah saopštila je da je "za danas završena" vojna operacija, nakon što je u ranim jutarnjim satima izvela napad dronovima i raketama na vojne ciljeve na severu Izraela.

Ova grupa je negirala da su izraelski preventivni napadi pokrenuti neposredno pre njenog napada na Izrael uticali na operaciju, prenosi Gardijan.

"Tvrdnje neprijatelja o preventivnim akcijama koje je izveo, ciljevima koje je pogodio i ometanju napada Hezbolaha su prazne", navodi se u saopštenju Hezbolaha.

Dodaje se da su svi dronovi lansirani ka ciljevima prema predviđenom rasporedu.

Istovremeno, TV kanal Al-Majadin, blizak Hezbolahu, javio je da je napad te grupe na Izrael bio potpuno uspešan i negirao tvrdnje Izraela da je preventivni izraelski napad na lansere raketa Hezbolaha bio efektivan, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je najavio da će se generalni sekretar te grupe Hasan Nasralah uskoro obratiti medijima, ali nije navedeno tačno vreme njegovog obraćanja. 

IDF: Hezbolah lansirao 210 raketa i 20 dronova u napadu na Izrael

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je u jutrošnjem napadu na sever Izraela libanska grupa Hezbolah lansirano oko 210 raketa i oko 20 dronova.

Neki od projektila su presretnuti, dok su drugi pogodili, uzrokujući štetu i povrede, prenosi Tajms of Izrael. 

Veliki broj raketa je pao na otvorene površine.

Hezbolah: Prva faza napada uspešna, izjave Izraela nemaju veze sa stvarnošću

Hezbolahova odmazda protiv Izraela za ubistvo vrhovnog komandanta Fuada Šukra izvedena upravo onako kako je trebalo i da izjave Izraela nemaju veze sa stvarnošću.

Izveštaj demantuje tvrdnju Izraela da je njegov preventivni udar na raketne bacače bio efikasan. Takve tvrdnje bile su isključivo usmerene na izraelsku javnost, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se tvrdi da su eksplozivne bespilotne letelice pogodile „vojnu metu visoke vrednosti“, bez navođenja detalja.

U saopštenju Hezbolaha koje prenose libanski mediji kaže se da su pogođena dva vojna mesta u centralnom Izraelu. IDF i izraelski mediji nisu izvestili o takvom incidentu

Netanjahu: Odlučni smo da zaštitimo zemlju, ko povredi nas, povredićemo i mi njega

Izrael je jutros uništio više hiljada raketa Hezbolaha, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu i istakao da je izraelska vlada odlučna da učini sve da zaštiti zemlju.

- Jutros smo otkrili pripreme Hezbolaha za napad na Izrael. U konsultaciji sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba IDF, naložili smo našoj vojsci da proaktivno deluje kako bi se uklonile pretnje - rekao je Netanjahu na početku jutrošnjeg vanrednog sastanka kabineta za nacionalnu bezbednost, nakon što je Hezbolah saopštio da je izveo "prvu fazu" napada na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta te grupe.

Prema rečima Netanjahua, izraelska vojska od tada intenzivno radi na sprečavanju pretnji i uništila je više hiljada raketa koje su bile usmerene ka severu Izraela, a takođe sprečava mnoge druge pretnje i deluje velikom snagom u odbrani i u napadu, prenosi Tajms of Izrael.

- Odlučni smo da učinimo sve da zaštitimo našu zemlju, da bezbedno vratimo stanovnike severa u njihove domove i da nastavimo da sledimo jednostavno pravilo: ko povredi nas, povredićemo i mi njega - istakao je Netanjahu.

Libanski mediji: Jedna osoba poginula u izraelskom napadu na jugu Libana

U izraelskom vazdušnom napadu na automobil u gradu Hijamu na jugu Libana poginula je jedna osoba, saopštila je libanska državna novinska agencija i bezbednosni izvor.

Izraelska vojska je izvela preventivne napade na južni Liban, dok je Hezbolah u Libanu, koji podržava Iran, ispalio baraž raketa preko granice kako bi osvetio jednog od svojih najviših komandanata ubijenih u izraelskom napadu prošlog meseca.

Udar rakete Hezbolaha pogodioko košinjac na severu

Raketa ispaljena iz Libana u jutrošnjem napadu Hezbolaha pogodila je kokošinjac u zajednici Manot u zapadnoj Galileji.

Vatrogasci rade na gašenju požara izazvanog udarom rakete.

Izrael je nezainteresovan za rat u Libanu, kaže vladin izvor

Izrael nije zainteresovan za eskalaciju koja bi dovela do rata u Libanu, kaže izvor iz vlade za Kanal 12.

- Ovo nije napad koji ima za cilj pokretanje rata, već uklanjanje ozbiljne pretnje milionima izraelskih građana. Nastavak eskalacije zavisi od delovanja Hezbolaha - citira anonimni izvor.

Hezbolah: Ispaljeno 320 raketa na 11 baza na severu

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je u proteklih nekoliko sati ispalila više od 320 raketa na severni Izrael, zajedno sa nekoliko dronova napunjenih eksplozivom.

U saopštenju, Hezbolah tvrdi da je gađao 11 vojnih baza na severu Izraela.

Video koji kruži internetom prikazuje dron Hezbolaha koji udara na autoput u severnom Izraelu.

Bela kuća: Bajden pažljivo prati događaje u Izrealu i Libanu

Neposredno posle napada oglasio se i portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Savit, navodeći da američki predsednik Džozef Bajden „pažljivo prati događaje u Izraelu i Libanu“.

- On je tokom cele večeri bio angažovan sa svojim timom za nacionalnu bezbednost - rekao je Savit, prenosi „Tajms of Izrael“.

Naveo je da su, po naređenju Bajdena, visoki američki zvaničnici u neprekidnoj komuniciji sa izraelskim partnerima.

- Nastavićemo da podržavamo pravo Izraela na samoodbranu i nastavićemo da radimo na regionalnoj stabilnosti - rekao je Savit.

Izrael bombarduje jug Libana

Predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da izraelska vojska nastavlja da sprečava napade Hezbolaha na Izrael.

- Uklanjamo pretnje po Izrael. Desetine naših ratnih aviona sada napadaju ciljeve u različitim područjima južnog Libana - rekao je Hagari na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Hezbolah ispaljuje rakete i dronove na Izrael, ali izraelski PVO sistemi, brodovi ratne mornarice i avioni ratnog vazduhoplovstva identifikuju i presreću napade sa cele teritorije Libana.

U Izraelu proglašeno vanredno stanje

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da je proglasio vanredno stanje.

Hezbolah: Okončana prva faza napada, pogođeno 11 izraelskih vojnih ciljeva

Hezbolah je naveo da je okončao prvu fazu napada na Izrael tokom koje je pogođeno 11 izraelskih vojnih ciljeva.

U saopštenju se navodi da je napad izveden velikim brojem dronova i raketa, a da su na meti bili specijalni vojni ciljevi, izraelske PVO platforme odbrambenog sistema Gvozdena kupola i druge lokacije, kao i da će potpuni odgovor potrajati, kako su naveli, neko vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)