uživoRAT U UKRAJINI: Ko koristi HIMARS dobija Iskander; Uništeno 2/3 američkih abramsa; Kod Kurska strahoviti gubici VSU (VIDEO/FOTO)

Novosti online

25. 08. 2024. u 08:10 >> 20:03

RAT u Ukrajini - dan 914.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ко користи ХИМАРС добија Искандер; Уништено 2/3 америчких абрамса; Код Курска страховити губици ВСУ  (ВИДЕО/ФОТО)

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Deo Enargodara bez struje, oštećen dalekovod

Deo Zaporoškog Energodara ostao je bez struje zbog oštećenja dalekovoda van grada, saopštile su gradske vlasti.

Uprava je dodala da će napajanje biti obnovljeno nakon što se otkloni uzrok nestanka.

 

Foto Tanjug/AP

 

Ko koristi HIMARS dobija - Iskander (VIDEO)

Rakete ruskog raketnog sistema Iskander ne može da obori ukrajinska protivvazdušna odbrana, saopštila je kompanija Rosteh, proizvođač navedenih kompkesa.

-Pored činjenice da ukrajinski PVO praktično ne može da obori rakete kompleksa, i da one pogađaju mete sa velikom preciznošću, one mogu da nose i velike bojeve glave, što vam omogućava da pogađate objekte na značajnoj udaljenosti od mete. Ako još koristite Hajmarse, čekajte Iskander, ističe kompanija.


 

Uništeno 2/3 američkih abramsa

Prema publikaciji u časopisu Military Watch, 20 od 31 tenka Abrams koje su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini već je uništeno, što dovodi u sumnju mogućnost njihove zamene.

Sada je u službi ostalo samo 11 jedinica. Međutim, u pitanju je samo trenutno stanje stvari.

Publikacija prenosi da je jedan od tenkova M1A1 Abrams uništen u Kurskoj oblasti Rusije, što je prvi slučaj uništenja Abramsa u Rusiji, iako su ti tenkovi ranije korišćeni i stradali u oblasti Avdejevke.

Foto telegram© Vladimir Salьdo

Prvi uništeni abrams u Ukrajini

Isporučeni Ukrajini krajem 2023. godine, tenkovi Abrams počeli su da trpe značajne gubitke u proteklih šest meseci, a 20 ih je već uništeno.

Napominje se da je zamena izgubljene opreme malo verovatna, uprkos aktivnim isporukama drugih tenkova, poput Leoparda, iz evropskih zemalja, uključujući Španiju.

 

Ekstremisa iz Ajdara: Rusi zauzeli Novogrodovku bez potrebe za čišćenjem

Ruske trupe preuzimaju kontrolu nad Novogrodovkom bez potrebe za totalnim čišćenjem uz pomoć FAB-ova i bez značajnijih gubitaka - militant 24OŠB „Aidar“ sa pozivnim znakom „Osman“.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 2200 vojnika, tenk abrams, oboreno 8 raketa Himars i 41 dron, pogođena baza plaćenika (VIDEO)

Ruske snage uništile su privremenu bazu stranih plaćenika;

Na volčanskom i lipcovskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 130 vojnika;

Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su bolje položaje. U borbama je poginulo i ranjeno do 510 ukrajinskih vojnika, a uništeno je oklopno vozilo „kozak“ i devet automobila;

U zoni odgovornosti grupe „Jug“ poginulo je i ranjeno do 630 ukrajinskih vojnika. Uništen je još jedan tenk „abrams“;

PVO sistemi su u protekla 24 časa oborili 8 raketa „hajmars“ i 41 ukrajinski dron;

Jedinice grupe „Centar“ nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane protivnika. Ukrajinske snage izgubile su više od 500 vojnika;

U zoni odgovornosti grupe „Istok“ u protekla 24 časa poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika;

Grupa „Dnjepar“ ubila je tokom prethodnog dana do 60 ukrajinskih vojnika, a uništila dve haubice D-20 i stanicu za elektronsko ratovanje „anklav N“;

U zoni odgovornosti grupe „Sever“ u Sumskoj i Harkovskoj oblasti poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika. Uništen je oklopni transporter, borbeno vozilo pešadije i četiri haubice D-30.

Ministarstvo odbrane o situaciji na kurskom i sumskom pravcu

Jedinice grupe snaga „Sever“ su uz podršku avijacije i artiljerije odbile napade neprijateljskih jurišnih grupa u pravcu naselja Komarovka, Mala Loknja, Nečajev i Čerkasko Porečno. Takođe su sprečeni pokušaji napada u pravcu naselja Višnjevka, Borki, Pogrebki i Spaljno. Kao rezultat toga, poginulo je i ranjno do 40 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, uništen je jedan ukrajinski tenk, 4 borbena oklopna vozila i dva automobila;

Operativno-taktička avijacija izvela je udare u Sumskoj oblasti na područja koncentrisanja ljudstva i vojne tehnike rezervnih snaga;

Tokom proteklog dana, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 300 pripadnika i 14 oklopnih vozila, uključujući tenk, borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter, 11 borbenih oklopnih vozila, 7 automobila, artiljerijsko oruđe, jedanu jedinicu inženjerske tehnike, dve stanice za elektronsko ratovanje, kao i radar za otkrivanje vazdušnih ciljeva ST-68;

Tokom borbi na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio ukupno više od 5.800 vojnika, 72 tenka, 31 borbeno vozilo pešadije, 58 oklopnih transportera, 383 borbena oklopna vozila, 177 automobila, 37 artiljerijskih oruđa, pet protivvazdušnih raketnih sistema, 11 lansera za raketne sisteme, uključujući tri „hajmarsa“, 9 stanica za elektronsko ratovanje, kontrabaterijski radar, radar PVO, pet jedinica inženjerske tehnike, od kojih dva inžinjerska vozila za čišćenje i jedno za deminiranje UR-77.

 

 

Dejstvuju moćni ruski lovci

Ruska jurišna avijacija je avionima Su-25 izvela napad na koncentrisanje ljudstva i oklopnu i automobilsku vojnu tehniku ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Alaudinov: Nastavljaju se borbe u Kurskoj oblasti, situacija pod kontrolom

Borbe na kurskom pravcu vodile su se prethodnog dana bez prestanka, ali je situacija pod kontrolom, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov.

- Situacija je pod kontrolom. Borbe traju bez prestanka, noću takođe. Veće promene nije pretrpela ni kontakt-linija. Juče je, takođe, uništeno mnogo neprijatelja i tehnike - precizirao je general.
 

Američki i britasnski novinar otišli u Ukrajinu, pa zažalili

Dvojica novinara su povređena, a još jedan je i dalje zarobljen pod ruševinama nakon ruskog napada na hotel u gradu Kramatorsk u Donjeckoj oblasti, izvestile su danas regionalne vlasti.

- Sve tri žrtve su novinari, državljani Ukrajine, SAD i Velike Britanije - rekao je guverner Donjecke oblasti Vadim Filaškin u postu na Telegramu, prenosi Kijev independent.

Sjajne vesti za Ruse


Ruski vojnici koji su se vratili iz ukrajinskog zarobljeništva noćas su sleteli u Moskvu, javila je televizija „Rusija 24“.

Kao rezultat pregovora u subotu 24. avgusta je vraćeno 115 vojnika u Rusiju. U zamenu je Kijevu predat isti broj zarobljenih pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Pomoć u posredovanju pružile su vlasti UAE.
 

Saks: Potpuno smo u mraku

Lideri u Vašingtonu i mejnstrim mediji ne govore „ništa iskreno ili razumno“ o situaciji u Ukrajini – a to je izuzetno opasno, jer je situacija blizu kritične, rekao je američki ekonomista Džefri Saks.

- Situacija u Sjedinjenim Državama je takva da naši lideri ne govore ništa pošteno ili razumno. Ne znamo šta se dešava. Mejnstrim mediji potiskuju istinite izveštaje o tome šta se dešava. Potpuno smo u mraku. Pokušavamo da razumemo šta se dešava, uglavnom na osnovu izveštaja alternativnih medija, kao i izjava ruske strane - kazao je Saks.
 

Uništena polvila ukrajinskih snaga na levoj obali Dnjepra

Pripadnici grupe snaga „Dnjepar“ uništili su plovila ukrajinskih snaga koja su pokušala da se iskrcaju na levoj obali Dnjepra i sprečili su njihovo pregrupisavanje na kahovskom pravcu, saopštio je predstavnik pres centra grupe Roman Kodrjan.

On je dodao da su vojnici takođe „aktivno uništavali FPV dronove, izviđačke i napadačke bespilotne letelice“.

U ukrajinskom napadu poginulo pet osoba

U ukrajinskom granatiranju sela Rakitno u Belgorodskoj oblasti poginulo je pet osoba, dok je 12 osoba ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

Šest osoba, među kojima i jedno dete, nalaze se u teškom stanju nakon napada ukrajinskih snaga na Rakitjanski okrug Belgorodske oblasti, dodao je Gladkov.

Ka-52 u akciji

Helikopter Ka-52 vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izveo je napad na ljudstvo i oklopnu tehniku ukrajinskih snaga u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je napad izvršen raketama, a svi ciljevi su uništeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOROR: Aleksandar (39) bacio ženu i bebu kroz prozor, Milena (36) i dete ostali na mestu mrtvi - nezapamćena tragedija u Moskvi