NJUJORK TAJMS: Dve države pomogle Ukrajini u invaziji na Kursku oblast

Novosti online

25. 08. 2024. u 08:38

SJEDINjENE Američke Države i Velika Britanija dostavile su Ukrajini satelitske snimke i druge informacije o Kurskoj oblasti nakon invazije ukrajinskih oružanih snaga kako bi se pratilo prebacivanje ruskih pojačanja, objavio je američki list Njujork tajms pozivajući se na izvore.

ЊУЈОРК ТАЈМС: Две државе помогле Украјини у инвазији на Курску област

Foto: Profimedia

- U roku od nekoliko dana od ofanzive, Sjedinjene Države i Britanija dostavile su Ukrajini satelitske snimke i druge informacije o regionu Kursk kako bi omogućile komandantima da bolje prate kretanje ruskih pojačanja koja bi mogla da napadnu ukrajinske trupe ili da im odseku mogući beg put za Ukrajinu - pojašnjava se u tekstu.

U 5.30 časova 6. avgusta jedinice Oružanih snaga Ukrajine prešle su u ofanzivu sa ciljem da zauzmu teritoriju u Kurskoj oblasti, njihovo napredovanje je zaustavljeno, rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov .

On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Kako je 24. avgusta saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, tokom borbi u pravcu Kursk, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 5.500 ljudi, 71 tenk i 11 lansera MLRS.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova istakla je da se napad ukrajinskih trupa odvija uz sveobuhvatnu podršku Zapada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)