ČEKA SE UDAR JOŠ JEDNE SILE, NA POMOLU VELIKI RAT? Izrael i Hezbolah kažu da ga ne žele, ali svi su spremni za njega

Novosti online

25. 08. 2024. u 11:48

JUTROŠNjA razmena udara između Izraela i Hezbolaha čini se da je ozbiljna eskalacija, piše Bi-Bi-Si u analizi nedavnih događaja na Bliskom istoku.

ЧЕКА СЕ УДАР ЈОШ ЈЕДНЕ СИЛЕ, НА ПОМОЛУ ВЕЛИКИ РАТ? Израел и Хезболах кажу да га не желе, али сви су спремни за њега

Foto: Profimedia

Obe strane – Izrael i Hezbolah – tvrde da su uspešno završile svoje misije u ranim jutarnjim satima. Izrael kaže da je rasporedio oko 100 borbenih aviona u napadu na 40 lansirnih mesta u južnom Libanu, uništavajući „hiljade raketnih bacača Hezbolaha usmerenih na severni i centralni Izrael“.

Ako je ta brojka od 100 tačna, to bi bio najveći izraelski napad na Liban od rata između Izraela i Hezbolaha 2006.

„Potpuni rat bi mogao da dovede Iran i SAD u sukob“

Širom regiona strahuje se da bi ova najnovija eskalacija mogla ponovo dovesti do sveopšteg rata.

Široko se veruje da je Izrael stajao iza ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije u napadu u iranskoj prestonici Teheranu sledećeg dana.

Foto: Profimedia

Od tada region čeka odgovor i od Hezbolaha i od Irana. Iz Irana to tek dolazi. Ali čini se da je ovo prva značajna osveta Hezbolaha.

Hezbolah tvrdi da je "završio prvu fazu" operacije osvete za smrt svog vrhovnog komandanta Fuada Šukra, ubijenog prošlog meseca u izraelskom napadu u Bejrutu. Hezbolah, koji je proveo mesece mapirajući i prikupljajući obaveštajne podatke o ciljevima unutar Izraela, tvrdio je da je pogodio 11 izraelskih baza u talasu lansiranja raketa Kaćuša.

Nijedna strana ne želi sveobuhvatni rat, koji bi mogao uključiti i Iran i SAD.

Foto: Tanjug

Ali pitanje je da li će Izrael i Hezbolah odlučiti da su za sada uradili dovoljno. A odgovor je verovatno ne, piše Bi-Bi-Si.

Izraelska vojska kaže da je spremna da vodi rat na dva fronta: u Gazi i na njenoj severnoj granici sa Libanom.

Ali Hezbolah je daleko moćnija sila od Hamasa.

Procenjuje se da ima oko 150.000 raketa, od kojih neke mogu da dostignu ciljeve širom Izraela.

Napori za postizanje sporazuma o prekidu vatre

Za Izraelce, stalni prekogranični napadi Hezbolaha iz Libana su nepodnošljivi, raseljavajući više od 60.000 građana iz njihovih domova, te poziva vladu da to reši potiskivanjem Hezbolaha severno od reke Litani u Libanu

Foto: Profimedia

U južnom Libanu, još više ljudi je bilo prinuđeno da napusti svoje domove zbog straha od izraelskih napada.

Za Hezbolah, tekuća izraelska vojna operacija u Gazi, u kojoj je ubijeno više od 40.000 Palestinaca, daje podsticaj njihovim napadima na severnu granicu Izraela. Zato se diplomate, političari i šefovi obaveštajnih službi toliko trude da postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi. Prekidanjem tog sukoba, smatra se, smirile bi se tenzije u čitavom regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOROR: Aleksandar (39) bacio ženu i bebu kroz prozor, Milena (36) i dete ostali na mestu mrtvi - nezapamćena tragedija u Moskvi