ŠTA SE DEŠAVA U SLOVAČKOJ? Ministarstvo odbrane traži da se uvedu velike promene u služenju vojske

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 08. 2024. u 16:10

MINISTARSTVO odbrane Slovačke Republike želi da svim građanima stavi na raspolaganje mogućnost da se prijave u aktivnu rezervu.

ШТА СЕ ДЕШАВА У СЛОВАЧКОЈ? Министарство одбране тражи да се уведу велике промене у служењу војске

Foto: Printskrin/Jutjub/ Defence Study

Prema ministru odbrane Robertu Kalinjaku (Smer-SD), oni bi mogli biti prošireni u tzv. nacionalnu brigadu, koju bi činili dobrovoljci. On pretpostavlja da bi predlog mogao da bude podnet parlamentu u oktobru.

On je naglasio i da Vlada ne želi da ide putem ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka. Poslanik opozicije Mihal Truban (PS) slaže se sa ovim stavom. Istovremeno, može da zamisli da će PS podržati predloženi predlog. Ovo su izjavili u nedeljnoj emisiji TA3 u politici.

- Dovršavamo, još nemamo sve detalje, ali ne želimo da idemo ni putem opšte mobilizacije ni uvođenja obaveznog vojnog roka, već proširenjem aktivne rezerve na novu verziju, koja će biti dostupna svima (...) Želeo bih dve nedelje od vašeg godišnjeg plana (potencijalnih kandidata) plus dva do tri vikenda za to  - rekao je Kalinak, prenosi cas.sk.

Prema njegovim rečima, pripadnici brigade mogli bi da pomognu u vanrednim situacijama, elementarnim nepogodama, ili u vreme rata pri čuvanju važnih objekata.

- Tamo ćete imati tri grupe ljudi. Bivši vojnici koji su raspoređeni na određeno oružje, gardijske jedinice koje bi prvenstveno imale takve zadatke u vojnoj situaciji, a zatim i ljudi koji se prijavljuju jer žele da se školuju za određeno oružje, jer i iz ove obuke može da se stvori profesionalni vojnik u budućnosti - objasnio je ministar.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: PAKISTAN LANSIRAO PRVU BALISTIČKU RAKETU: Projektil opremljen jedinstvenim navigacionim sistemom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)