UZBUNA U NATO: Sabotaža u najvažnijoj vazduhoplovnoj bazi Norveške, domu stelt lovaca pete generacije F-35A (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 17:33

NORVEŠKA je objavila da je jedna od njenih najstrateškijih vazduhoplovnih baza bila meta sabotaže.

УЗБУНА У НАТО: Саботажа у најважнијој ваздухопловној бази Норвешке, дому стелт ловаца пете генерације Ф-35А (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Najava dolazi u kontekstu drugih vazdušnih baza NATO-a u Evropi – posebno u Nemačkoj gde su sve češći slučajevi neovlašćenih letova nekih iznad njihove vojne infrastrukture.

Incidenti se dešavaju usred sve većeg upozorenja o “ruskoj zlonamernoj aktivnosti” na starom kontinentu, deo navodnog talasa „hibridnog ratovanja“, dok svojim mešanjem u sukob u Ukrajini, Zapad dodatno podstiče tenzije sa Istokom.

Prošle nedelje, glavne nemačke vazduhoplovne snage sa sedištem u blizini Kelna bile su zatvorene na nekoliko sati zbog straha da je njihovo snabdevanje vodom moglo da bude ometano. Istraga nije pronašla dokaze o takvoj sabotaži.

U maju je Fajnenšel tajms izvestio da je nekoliko evropskih obaveštajnih zvaničnika zabrinuto zbog mogućih „nasilnih sabotažnih akata“ koje je “organizovala Rusija”, koja bi mogla da koristi „proksi agente“. Već godinama se na zapadu propagiraju slična bezbednosna upozorenja.

Foto: Profimedia/Ilustracija

U aprilu su uhapšena dvojica nemačko-ruskih državljana zbog sumnje da su pripremali sabotažu protiv američkih vojnih lokacija u Nemačkoj, posebno Grafenvera (Bavarska), gde su ukrajinski vojnici obučeni da koriste tenkove M1A1 Abrams.

U Norveškoj se sada postavljaju pitanja o incidentu koji se dogodio u aprilu, a koji je upravo objavljen i koji je predmet ovog teksta. Ispostavilo se da je telekomunikacioni kabl, za koji se veruje da je deo kritične infrastrukture vazdušne baze Evenes, namerno presečen na dva dela, a za to će, vrlo verovatno, biti krivi Rusi.

List Barents Obzerver izvestio je danas da je prekinut komunikacioni kabl povezan sa vazdušnom bazom Evenes u severnoj Norveškoj. Incident se dogodio u aprilu i prijavljen je policiji, ali je tek sada saopšteno, navodno, pošto su tužioci tajno istraživali šta se dogodilo.

Tačna korisnost ove komunikacione linije nije ni precizirana, ali izveštaji je opisuju kao „deo kritične infrastrukture vazdušne baze“ i da je presečena van perimetra aerodroma. Norveška policija je potvrdila da je posečena kao namerni čin, ali da do sada niko nije optužen i nijedan osumnjičeni za sada nije identifikovan.

Smeštena severno od arktičkog kruga, vazduhoplovna baza Evenes je neophodna za odbranu Norveške i naravno, severnog krila NATO-a. To je jedna od dve baze Kraljevskog vazduhoplovstva Norveške (RNoAF) u kojima se stalno nalaze jedinice F-35A stelt lovaca i takođe prima flotu pomorskih patrolnih aviona P-8A.

Pored navedenih eskadrila, u bazi Evenes nalaze se i druge važne vojne jedinice, uključujući one odgovorne za protivvazdušnu odbranu (one opremljene NASAMS raketama zemlja-vazduh) i jedinice norveških snaga za sajber odbranu i odeljenja logistike norveških oružanih snaga.

Ovo nije prvi put da se Norveška suočava sa ovakvim incidentom. Naime, 2022. godine, podmorski komunikacioni kabl koji povezuje Andoju sa arhipelagom Svalbard, koji je dom ključnog centra za prikupljanje satelitskih podataka, takođe je namerno presečen.

Godinu dana ranije, nestao je kabl koji je koristila norveška mreža za podvodni nadzor. Takođe, između 2017. i 2018. godine, ruski bombarderi su navodno u najmanje dva navrata simulirali napade na radare na ostrvu Vardo.

F-35A

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo.

Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HOROR: Aleksandar (39) bacio ženu i bebu kroz prozor, Milena (36) i dete ostali na mestu mrtvi - nezapamćena tragedija u Moskvi