BRITANSKI MEDIJI: Ruske vlasti zaplenile više od 100 miliona dolara od Gugla

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 17:47

RUSKE vlasti zaplenile su više od 100 miliona dolara sa računa kompanije Gugl u ruskim bankama i uložile ih u medije koji podržavaju rat Rusije u Ukrajini, piše danas britanski Telegraf, pozivajući se na sudska dokumenta.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Руске власти заплениле више од 100 милиона долара од Гугла

Foto: Tanjug/AP

Prema dokumentima koje je Gugl predao sudu u SAD, ruski sudski izvršitelji oduzeli su ta sredstva 2022. godine i na taj način gurnuli u bankrot ruski ogranak kompanije.

Prema sudskim dokumentima, stečajni upravnici predali su ta sredstva ruskim TV kanalima, uključujući državnu televiziju RT i televiziju Tsargrad, propagandni servis koji je obećao da će ta sredstva koristiti da podrži rat Kremlja u Ukrajini, navodi btiranski list.

Ruski ogranak Gugla proglasio je bankrot 2022, navodeći da im je Kremlj oduzeo sredstva, ali nije bilo jasno koja suma je u pitanju.

Dokumenti pokazuju da su sudski službenici prisvojili bankovni račun kompanije nakon što je sud u Moskvi doneo presudu da Gugl treba da plati odštetu TV Tsargrad, propagandnom kanalu u vlasništvu oligarha Konstantina Malofejeva.

Gugl je prošle nedelje pred američkim i engleskim sudom podneo žalbe protiv RT, TV Tsargrad i još jedne stanice, NFPT.

Ruski sud je naveo da Gugl treba da plati odštetu trima TV stanicama u vidu ogromnih suma kao kompenzaciju zato što ih je uklonio sa Jutjuba i obrisao njihove naloge na Guglu.

Kompanija sada nastoji da blokira ove TV kanale od daljeg potraživanja svojih sredstava koja su u inostranoj pravnoj nadležnosti u zemljama kao što su Južna Afrika, Turska i Srbija, navodi Telegraf.

Kako pokazuju sudski dokumenti iz Turske, ruski sudovi su utvrdili da Gugl duguje TV Tsargrad 273 miliona funti, a zbog penala na dnevnom nivou, ta suma bi mogla da dostigne iznos veći od ukupne tržišne vrednosti Gugla.

U tužbama podnetim prošle nedelje, Gugl je naveo da su mu ruski sudovi “uveli neviđene novčane kazne i arbitrarne penale" u pokušaju da ograniče pristup informacijama Guglovog servisa, istovremeno kažnjavajući kompaniju "što poštuje međunarodne sankcije ruskim pojedincima i organizacijama".

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKA SE UDAR JOŠ JEDNE SILE, NA POMOLU VELIKI RAT? Izrael i Hezbolah kažu da ga ne žele, ali svi su spremni za njega