NOVA DRAMA U MORU: Opasni manevri Kine i Filipina

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 08. 2024. u 18:22

FILIPINI i Kina sukobili su se danas u spornim vodama Južnog kineskog mora zbog, kako je Manila saopštila, misije snabdevanja ribara, što je poslednji u nizu morskih i vazdušnih incidenata na strateškom plovnom putu, prenosi Rojters.

НОВА ДРАМА У МОРУ: Опасни маневри Кине и Филипина

Foto: Philippine Coast Guard via AP, File

Filipini su optužili Kinu za "agresivne i opasne manevre" i blokiranje misije snabdevanja, dok je kineska obalska straža saopštila da je preduzela "mere kontrole" protiv plovila koje je "ilegalno" ušlo u vode i više puta se približilo kineskim brodovima na opasan način.

U incidentu u blizini grebena Sabina, filipinska operativna grupa u Južnom kineskom moru saopštila je da su kineski brodovi udarili i koristili vodene topove protiv broda filipinskog Biroa za ribarstvo koji je prevozio hranu, gorivo i medicinske potrepštine za filipinske ribare.

- Ove neprofesionalne, agresivne i nezakonite radnje predstavljaju ozbiljne rizike po bezbednost filipinske posade i ribara - saopštila je filipinska operativna grupa o sukobu u nedelju.

Navodi se da je brod Biroa za ribarstvo, koji je operisao od grebena Halfmun, naišao na više kineskih brodova koji su koristili "opasne manevre", uzrokujući otkazivanje motora i primoravajući ga da prekine misiju snabdevanja.

Incident je zasenio napore obe zemlje da ponovo izgrade poverenje i bolje upravljaju sporovima nakon višemesečnih sukoba, uključujući nasilni sukob u junu kada je filipinski mornar izgubio prst.

Kina polaže pravo na suverenitet nad skoro celim Južnokineskim morem, uključujući oblasti koje svojim smatraju i Filipini, Tajvan, Malezija, Indonezija, Vijetnam i Bruneji. Peking je rasporedio brodove da zaštiti svoje interese, navodi se u tekstu.

Manila je u subotu optužila Peking da je u četvrtak "neopravdano" postavio rakete sa grebena Subi, dok je avion iz Manile vršio patrole.

Isti avion se "suočio sa uznemiravanjem" kineskog lovca dok je u ponedeljak obavljao nadzorni let u blizini grebena Skarborou, saopštili su Filipini.

Sjedinjene Američke Države ponovile su juče poziv Filipina, osudivši Kinu zbog lansiranja raketa.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: AUSTRALIJSKA VOJNA VEŽBA: Preko 140 aviona učestvuje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKA SE UDAR JOŠ JEDNE SILE, NA POMOLU VELIKI RAT? Izrael i Hezbolah kažu da ga ne žele, ali svi su spremni za njega