SPAS JE U ZLATU: Kriza na američkom tržištu preliva se na ceo svet

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 21:00

RAST cene zlata povezan je sa nestabilnošću u globalnoj ekonomiji, izjavio je direktor Visoke škole za finansije sa univerziteta „Plehanov“ Konstantin Ordov.

СПАС ЈЕ У ЗЛАТУ: Криза на америчком тржишту прелива се на цео свет

Foto AP

-Sada čujemo sve više glasina o mogućoj recesiji u američkoj ekonomiji kao najvećoj na svetu. Sve jasnije vidimo znake potencijalne krize na berzama širom sveta. Sve to, u uslovima visoke inflacije, dovodi do toga da investitori prelaze na pouzdanije opcije štednje, a zlato je tu jedan od prioriteta, rekao je stručnjak za portal „Lenta.ru“.

Ako je ranije najsigurnije bilo kupovati američke državne obveznice, sada je opalo poverenje u te instrumente i, u suštini, ne postoji nikakav pouzdan analog za njih osim zlata.

Pored toga, ističe stručnjak, mnoge zemlje poslednjih godina sve više pažnje posvećuju svojim zlatnim rezervama.

-To dovodi do povećanog interesovanja, ali nije povećana i proizvodnja zlata. Naravno, treba napraviti razliku između fizičkog i monetarnog zlata. Dakle, vidimo da postoji ograničena količina fizičkog zlata, dok razne vrste depozita u zlatnom ekvivalentu i papirnom zlatu takođe povećavaju potražnju za samim fizičkim zlatom. Usled toga, raste cena tog deficitarnog resursa i dok ne stabilizujemo tržišta i ne shvatimo šta se dešava sa svetskom ekonomijom, zlato ima dobre izglede da nastavi da poskupljuje, zaključio je Ordov.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI NE MOGU DA DOĐU SEBI: Videli ono što je Nikola Jokić uradio u Sloveniji i ostali u šoku (VIDEO)